fbpx
7.6 C
София

МАЕ: Възобновяемата енергия ще изпревари въглищата в световен мащаб много скоро

Най-четени

Според нов доклад през следващите две години възобновяемата енергия ще измести въглищата като най-голям източник за производство на електроенергия в световен мащаб.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) констатира, че масовото ускоряване на прехода към чиста енергия е до голяма степен обусловено от глобалната енергийна криза, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна. То ще доведе до това, че през следващите пет години светът ще добави толкова мощности за възобновяема енергия, колкото през последните две десетилетия.

В проучването се отбелязва, че световната енергийна криза е „предизвикала безпрецедентен импулс“ за възобновяемите енергийни източници. 

Импулс, който е „ускорил“ прехода към вятърна, слънчева и водна енергия.

Прекъсването на доставките на изкопаеми горива подчерта предимствата на енергийната сигурност на електроенергията, произведена от възобновяеми източници. По-високите цени на горивата направиха технологии като слънчевите панели и вятърните турбини по-конкурентни.

Изследователите прогнозират 85-процентно ускоряване на прехода през следващите пет години. Стойността е в сравнение с предходните пет години. Разликата е огромна дори с очакванията, които е имало само преди година. 

Дялът на възобновяеми източници в енергийния микс се очаква да се увеличи с 10 процентни пункта през прогнозния период, достигайки 38% през 2027 г. Възобновяемите енергийни източници са единственият източник за производство на електроенергия, чийто дял се очаква да нарасне, а дяловете на производството на електроенергия от въглища, природен газ, ядрена енергия и нефт ще намалеят.

Пише в доклада.

Според МАЕ възходящата тенденция при възобновяемите енергийни източници ще бъде движена основно от Китай, Европейския съюз, Индия и Съединените щати.

Отделен доклад на Американската администрация за енергийна информация от миналия месец разкрива, че за първи път възобновяемите енергийни източници са надминали въглищата в САЩ.

Изпълнителният директор на МАЕ Фейт Бирол заяви, че енергийната криза може да бъде „исторически повратна точка“ към по-чиста, по-устойчива и по-сигурна световна енергийна система.

Възобновяемите енергийни източници и преди се развиваха бързо, но световната енергийна криза ги вкара в нова изключителна фаза на още по-бърз растеж.

Страните се стремят да се възползват от предимствата им за енергийната сигурност.

Продължаващото ускоряване на възобновяемите енергийни източници е от решаващо значение, за да се запази вратата към ограничаване на глобалното затопляне до 1.5 °C.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

21 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини