fbpx
17.4 C
София

Малвъртайзинг стратегиите – все по-разпространени

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Днес ви съобщихме за публикувания от страна на Google доклад за блокираната зловредна реклама и страници, водещи до зловредно съдържание, в който Викрам Гупта сподели, че компанията е премахнала над 520 млн. „лоши“ рекламни съобщения по страниците в Мрежата.

Гупта, директор на подразделението в компанията, което отговаря за оналйн рекламата, предупреди, че мрежите и рекламните съобщения са виновни за доставянето на най-различни видове малуер. „За да предпазим своите потребители, ние премахваме всички онлайн съобщения, които отвеждат потребителите към зловредни страници и малуер, независимо, дали става дума за спайуер, адуер или какъвто и да е друг тип зловреден софтуер“, пише Гупта. Той подчертава, че киберпрестъпниците постоянно усъвършенстват тактиките си за доставянето на зловреден код, и Google работят усърдно по това да са в крачка с престъпниците, така че да премахват възможно по-голяма част от зловредната реклама и страници.

Един огромен проблем за потребителите днес и акцент в доклада е т.нар. „малвъртайзинг“ – нова тактика на престъпниците, при която успяват да достигнат до значителен брой системи без да им се налага да компрометират сайтове. Те се възползват от недобре защитените системи на доставчици и дилъри на онлайн реклама, компрометирайки механизмите на тези доставчици, така че вместо легитимна реклама да поставят съобщения, които отвеждат до страници, на които има зловреден код. В помощ на престъпниците идват и технологии като Flash и уязвимостите в технологията, заедно с богатите на съдържание рекламни съобщения, с които те се характеризират днес и възможността да достигнат до посетителите на множество уебсайтове без да има нуждата да компрометират тези страници.

В началото на миналия месец ви съобщихме за малвъртайзинг кампания, насочена към рекламната мрежа на AOL, при която са били доставяни зловредни рекламни съобщения към популярни сайтове, като dailymotion и HuffingtonPost.

Малвъртайзинът е особено болезнен за хората, които се борят със заплахите в Интернет, тъй като подобни кампании често са стихийни, проблемите биват засичани често пост-фактум, а страниците, които доставят подобни рекламни съобщения са много често с добра репутация. Проблемът е разбира се в мрежите на дистрибуторите и дилърите на онлайн реклама. За съжаление процеса от поръчване до доставяне на рекламата е доста дълъг и сложен, и преминава през системите на няколко независими един от друг участници в процеса, което от своя страна прави изключително трудно проследяването организаторите на тези кампании.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини