fbpx
-0.4 C
София

Мариса Мейър също може да има вина за хакването на Yahoo

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


В материал на Никол Пърлрот и Винду Гоел на страниците на „Ню Йорк Таймз“ бива посочен необичаен виновник в това, което може да се окаже най-големия хак досега. Точно така, става дума за изтичането на половин милиард регистрации от Yahoo и пробивът, осъществен преди близо две години. Мариса Мейър.

Двамата журналисти се позовават на свидетелства на служители на компанията и собствено разследване. Когато в средата на 2012-а Мейър поема управлението на потъващия кораб на Yahoo, проблемите са прекалено много, за да могат да бъдат адресирани адекватно и навреме. Навсякъде в компанията цари хаос. Сигурността не прави изключение, но Мейър смята, че това засега не е приоритетна област за подобрение и влага усилията си във възстановяването на позициите на Mail и други области.

„Параноиците“, с каквото име е познато звеното, което отговаря за сигурността в компанията, се сблъскват с неразбиране и им се налага да водят войни с представителите на други звена, за да им обърне внимание мениджмънта и те да могат да са спокойни, че си вършат работата, както трябва. Нещо повече – исканията им били често пренебрегвани, понеже мерките, които искали да бъдат наложени щели да… отдръпнат потребителите от продуктите на компанията. Сякаш като откраднат половин милиард пароли няма да го направят.

Изданието напомня за безпрецедентната атака от края на 2009г., когато китайски хакери атакуват големи американски компании в това, което по-късно ще стане известно като Операция „Аврора“. Сред засегнатите от атаката са Adobe, Apple, Yahoo, Google и други американски технологични конгломерати. За Google това е червена лампа. Брин и компания започват сериозни инвестиции в областта на сигурността, стартират открита програма за откриване на проблеми в услугите и продуктите им, раздавайки сериозни награди за всеки открит бъг и дупка. Yahoo, за разлика от тях обаче сякаш не възприема китайския шамар като аларма. Преди четири години те са отново по челните страници на медиите. Атака, при която изтичат 450 000 регистрации и дава повод за спам кампании към потребителите на компанията, отразила се в допълнителен срив на доверие в Yahoo и загуба на средства, подронва и без това разрушения имидж на някогашния интернет крал.

Следва назначаването на Алекс Стамос за шеф на сигурността в Yahoo. Той настоява пред мениджмънта за налагане на end-to-end криптиране във всички услуги и продукти на компанията, което ще направи така че само участниците в комуникацията ще знаят какво бива обменяно между тях. Отговорът на ръководството е категоричен: „Не съм особено въодушевен от идеята да изградя жилищен блок с най-големите решетки на прозорците“, коментира по това време Джеф Бонфорте, вицепрезидент и шеф на отдела за пощенските и комуникационните услуги. Според него това щяло да попречи на компанията да индексира и претърсва съобщенията, за да предлага на потребителите ново съдържание и услуги, което би ги интересувало.

А самият Стамос, който е известен в IT средите като противник на следенето, осъществявано от страна на Вашингтон и поддръжник на идеята за запазване на личното пространство на потребителите, не спира да работи. Той криптира връзките между отделните дейта центрове на компанията. След като изкарва една година в Yahoo, през миналата година Стамос се прехвърля да работи във Facebook.

Yahoo от своя страна са изправени пред сериозни предизвикателства след изтичането на данните. От една страна са гневните потребители, които вече започнаха да завеждат дела срещу компанията, от друга страна е американската държава и законодателите, които очакват представители на компанията да дават обяснения около инцидента и на фона на всичко това са Verizon, които могат да спасят положението след направената оферта за ключовия бизнес на компанията. Вече има и сериозни последствия, след като телекомът заяви, че замразява засега преговорите по придобиването на компанията.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини