Марсианската станция Al Amal на ОАЕ бе успешно изведена в космоса

1
653

Ракетата носител H-IIA с емирската междупланетна станция Al Amal бе успешно изстреляна от японския космодрум Танегашима. Това е първият изследователски космически апарат създаден от държава от арабския свят, който се отправи на пътешествие към Марс. Самото изстрелване бе показано в реално време в официалния сайт на арабската мисия.

Автоматичната марсианска станция Al Amal (Надежда) се проектира и създава от 2014 година в рамките на програмата Emirates Mars Mission, на Обединените арабски Емирства. Целта на мисията е развитие на научно-техническия потенциал на страната и развитие на човешкото познание за атмосферата на Марс.

Масата на Надежда заедно с горивото е 1350 кг. Тя е оборудвана с два слънчеви панела с обща мощност 1800 W, които се използват за зареждането на акумулаторните батерии, 1,5-метровата параболичната антена с голям коефициент на усилване, антените с нисък коефициент на усилване и шестте двигателя. Системата за ориентация на космическия апарат в пространството включва звездни сензори и осем двигателя за рулиране.

Научите задачи на арабската марсианска станция включват изследване на долните слоеве на атмосферата на Марс, температурата на различните атмосферни слоеве, динамиката на топлинните потоци в атмосферата в зависимост от сезона, както и какво е влиянието върху климата на загубите на горните слоеве на атмосферата на Червената планета. За реализацията на тези цели се използват три основни прибора: ултравиолетовия спектрограф EMUS, специализираната камера EXI и инфрачервения спектрометър EMIRS

5 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари