Марсианският апарат InSight на NASA започва работа

16
429

Миналата седмица космическият апарат InSight на NASA осъществи меко кацане на повърхността на Марс, а сега започва изпълнението на основната си мисия. Апаратът разполага с почти 180 сантиметрова ръка, с помощта на която използва различните инструменти и модули, които разполага на повърхността на планетата.

Първите изпратени снимки показват, че манипулаторът на InSight функционира нормално. Направените кадри ще помогнат на учените с по-голяма точност да изберат местата за разполагане на научната апаратура.

InSight разполага с три основни инструмента за изучаване на Червената планета. Чувствителният сеизмометър ще записва информацията за марсотресенията. Топлинната сонда ще измерва излъчваната от планетата топлина, а антените ще бъдат насочени към северния полюс на Марс.

Сензорът за измерване на налягането на атмосферата заедно със сеизмографа записаха и изпратиха до Земята звука на марсианския вятър. В публикуваните от NASA видеозаписи се чуват как под напора на вятъра леко трептят слънчевите панели. Според регистрираните данни, през изминалия ден скоростта на вятъра на Марс е от пет до седем метра в секунда.

Нормално работят и двата малки сателита CubeSat, които транслират данните от Марс към Земята.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
10 Отговори на коментарите
12 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
пипи
пипи

А нещо нефт, злато няма ли???
ХАХАХА

Пенчо
Пенчо

Нефта е безмислен ресурс койт скоро време ще се ползва само за лепило за покриви.

AxOx
AxOx

Пенчо, от нефта се прави пласмаса и много други продукти

gyps
gyps

Няма МКС, няма Хъбъл, няма Кеплер, „марсоходите“ на NASA са в пустинята в Америка. Всичко е лъжа и измама за да се оправдаят похарчените милиарди.

Пенчо
Пенчо

Тоест ти твърдиш че това което не може да се види – марсоходите са реални и са в пустинята, а МКС което може да се види от земята не съществува? Интересен трол си, дори в троленето фейлна.

shmaizera
shmaizera

само GPS …..ХАХАХАХХАХА….

assa
assa

С тролските си глупости няма да промениш факта, че кацането на луната наистина си е измама.

Ordo ab Chao
Ordo ab Chao

Напротив, има Кеплер – GeForce 600 Series. Колко планети са направили с помоща на този 3Д ускорител. А марсоходът е на остров Девон, Гренландия. Скоро ще го местят в пущинаците на остров Кипър. Всичко е измама. Земята е ПЛОСКА.

Ordo ab Chao
Ordo ab Chao

Мат Деймън ли още е на Марс, та снима роувъчето в цялата му прелест..?

Шишо
Шишо

ей не се научиха тъпите кратуни… вече трето поколение израсна в губерниите им а рублоядите така и не разбраха че и този марсоход е кацнал и на луната хора кацаха… дърво… нали се сещате? хем кратуните дървени, хем дърво трябва за да им дойде акъла и престанат с тъпните си.

Циолковский
Циолковский

Ей, Шишооо, първите железа стигнали до Марс са платени с рубли! Виж! https://en.wikipedia.org/wiki/Mars_2
И чети повече!

Capitalismus, #MAGA
Capitalismus, #MAGA

Нормално, Русия е пустина, но заради огромната си територия е пълна с природни ресурси, които тъапците не могат да усвояват. Ние взимаме суровините, те получават мангизите. Дори и Хитлер го е правил това.

Само, обаче, пресметни как се разпределя това богоатство в този държавен капитализъм дори днес, след като само в два града живят нормално, а всичко друго е пустош по-лоша и от посткомунистическа България.

Виж им ОФИЦИАЛНТИЕ ДАННИ И СТАТИСТИКИ колко са им заплатите и разходите.

Шишо
Шишо

и кво? темата е кацналия марсоход. кацна ли? или викито на руски нищо не казва че онзи ден се е случило кацането? сума тролове се изредихте да опровергавате, па ти щот си най-хитър та взе и линки на руски орбитъри да даваш. а сам знаеш колко са съмнителни тези картинки… и до ден днешен руснаците рисуват мултики – я го виж пути с неговите ракетки…
ама ти се запитай що се обаждаш?

Capitalismus, #MAGA
Capitalismus, #MAGA

Ако питаш мужиците, хората никога не са се качвали на дървета и това е било снимано в CGI студиото на Мъск.

Мужиците и техните агенти в България имат ясна цел – отклоняването ни и отново поробването ни под руско иго, което траяхме 45 години с цената на стотици хиляди жертви избити каймака на нацията и унищожаването на златно конвертируемия ни лев в полза на оядената азаитско-славянска пасмина.

Румен
Румен

Ей. не го оставиха да си почине хайвана, 0,5 млрд км мина и веднага на работа.

Ватенкий Рогозин
Ватенкий Рогозин

Това са фейк нюз. Само наш сделан чугунен луноход е посетил Марс, директно с полет от Луната.
Марс наш!
Смерт за Мъск, долен капиталист!