Блестяща комета отвъд Слънчевата ни система трябва да достигне най-близката си точка до слънцето и Земята в неделя.

Обектът е наречен комета 2I / Борисов, защото това е едва втория междузвезден обект, който някога е забелязван в нашия „космически квартал“ (следователно затова е белязан като 2I) и е открит от кримския астроном любител Генадий Борисов, който има богат опит в откриването на нови комети и забелязването на неотчитани до сега комети.

През 2017 г. в нашата слънчева система за първи път беше наблюдаван междузвезден обект, когато беше открита причудливата, продълговата Oumuamua. Странната му форма и видимото ускорение го накараха бързо да изчезне дълбоко в пространството, което доведе до разпространяването на всякакви причудливи теории за произхода му, което пък от своя страна подтикна един вид харвардски астроном дори да предположи, че това може да е продукт на някакво извънземно разузнаване.

За разлика от кометата Борисов, Оумаамуа е видян за първи път, като вече е достигнал най-близката си точка до Земята, така че нямаше особено възможности да бъде проучен отблизо от учените. Кометата Борисов беше наблюдавана през август и учените вече успяха да определят, че е много по-различна от Оумуамуа. По същество това важи за повечето комети в нашата собствена слънчева система.

Какво да очакваме от Борисов?

Надяваме се, че този последен междузвезден интерлопер ще продължи да се наблюдава още няколко седмици, докато продължава по космическата си траектория. Тоест, ако не се разпадне или не изгори, докато минава покрай Слънцето, действително може да се стигне до интересни човешки наблюдения и разширяване на познанието ни за кометите. Но шансът да се разпадне преди това е наистина голям. Именно това се случи с нетърпеливо очакваната комета ISON през 2013 г., която трябваше да бъде небесната гледка за цял живот, но за жалост бе унищожена при приближаване, тъй като се разби от слънчевата радиация.

За съжаление, Борисов няма да е достатъчно ярък, за да могат да го наблюдават повечето любители астрономи от задния си двор, но професионалистите вече започнаха да заснемат някои наистина блестящи изображения по време на походи. Ако имате достъп до телескоп с най-малко 30 – сантиметрова (12-инчова) бленда, можете да опитате да го уловите в посока на съзвездията Корвус врана и Кратер чашата през следващите няколко нощи.

Изследователите ще продължат да събират колкото се може повече данни за Борисов през следващите месеци. Астрономите, преглеждащи страни наблюдения, успяха да намерят кометата, криеща се в данни от преди почти една година, когато тя приближи Земята за първи път.

Надеждата е в крайна сметка да се проследи кометата обратно до нейния източник, но това може да се окаже трудно, тъй като Борисов може да е полу-постоянен скитник, скитащ от една слънчева система в друга.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
DragonSlayer
DragonSlayer
1 година

За момент си помислих, че сме пратили Борисов отвъд Слънчевата система и в мен трепна искрица надежда, но после прочетох статията и, уви! ?

haha
haha
1 година

заминавай в блица с тия коментари

Нинова
Нинова
1 година

А за метеорит Живков? Добре че осведомяваме от Путин в Русия, че в началото на следващата седмица ще стане страшно! Очаква се да удари Нардното Събрание

Velkova
Velkova
1 година

?

Acтpoнoмитe, пpeглeждaщи cтpaни нaблюдeния, ycпяxa дa нaмepят ĸoмeтaтa, ĸpиeщa ce в дaнни oт пpeди пoчти eднa гoдинa, ĸoгaтo тя пpиближи Зeмятa зa пъpви път.

Haдeждaтa e в ĸpaйнa cмeтĸa дa ce пpocлeди ĸoмeтaтa oбpaтнo дo нeйния изтoчниĸ, нo тoвa мoжe дa ce oĸaжe тpyднo, тъй ĸaтo Бopиcoв мoжe дa e пoлy-пocтoянeн cĸитниĸ, cĸитaщ oт eднa cлънчeвa cиcтeмa в дpyгa.