fbpx
0 C
София

Първите Samsung OLED телевизори с квантови точки идват съвсем скоро

Най-четени

Днес на пазара има две основни телевизионни технологии: LCD и OLED. Телевизорите, базирани на LCD са много по-често срещани и популярни, тъй като са значително по-евтини и лесни за производство. OLED телевизорите имат по-добро качество на картината, но определено струват повече. Производителите на LCD телевизори използват различни подобрения и технологични иновации, за да надграждат непрекъснато качеството на изображението, с което технологията да не изостане. Едно от тези въведения се нарича квантови точки.

Samsung продава LCD телевизори, подобрени от квантови точки през последните няколко години под тривиалното название QLED, а в тестовете от технологичния портал CNET те демонстрират подобрение на цветовете в сравнение с други LCD модели. Но те все още не могат да достигнат цялостното превъзходство на картината на OLED, главно поради невероятния контраст на OLED и големия ъгъл на видимост. В момента само една компания прави OLED дисплеи с големи екрани: LG.

Но какво ще стане, ако успеем да комбинираме предимствата на квантовите точки с контрастните съотношения на OLED? Това би създало един вид хибриден телевизор с потенциално качество картината по-добро от това на всеки съществуващ към момента телевизор.

Наскоро Samsung обяви, че работи по строежа на фабрика, която ще произвежда точно това:

Samsung Display, дъщерна компания на Samsung, ще инвестира 13,1 трилиона долара от общата си печалба до 2025 г. за изграждането на Q1 Line – първата в света фабрика за масово производство на QD дисплеи в Asan Campus. Новата поточна линия е планирана да започне работата си през 2021 г. с първоначални 30 000 екземпляра или 8,5 поколения и ще произвежда огромни QD дисплеи с диагонал от 65 инча и дори повече.

Това е инвестиция на обща стойност около 11,1 милиарда долара. Докато Samsung наричат този дисплей QD, той не е електромулинесцентен, известен още като „директен изглед“ на квантови точки. Тази технология все още е ранна и за нея се говори в последните няколко години, но изглежда тя ще бъде QD-OLED хибрид.

При обявяването на инвестицията, президентът на Samsung Display Moon Moon Jae-in обяви амбициозни намерения за конкуриране пряко срещу LG, което изглежда напълно постижимо за компания от калибъра и възможностите на Samsung. „Важно е да поддържаме първото си място като лидер на световния пазар на дисплеи и непрекъснато да раздвижваме играта на технологии. След инвестицията на LG Display от 3 милиарда в голяма фабрика за производство на OLED панели през юли, най-новият инвестиционен план на Samsung Display изглежда има още по-широки перспективи пред себе си“, каза Муун.

Samsung твърди, че иска да започне производството през 2021 г., което може да означава, че ще видим някои нови модели телевизори още в начолото на празничния сезон в тази година. По-вероятно е обаче да видим първите прототипи на събитието CES 2022.

Какво означава всичко това?

Samsung все още не са отговорили на искането за допълнителна информация на CNET, но Nanosys, компания, която се занимава с разработването на квантови точки, сподели някои подробности за това какъв вероятно ще бъде принципа на работа на технологията.

Как работи QD-OLED?

Комбинирането на квантови точки и OLED може да бъде наистина най-силният ход на двете технологии. Идеята на принципа на екраните е, че те създават едновременно червена, зеленя и синя светлина (RGB), което е добре известно на всички. LED LCD с квантови точки, като настоящите QLED телевизори на Samsung използват сини светодиоди и слой от квантови точки, за да преобразуват част от тоновете на синята светлина в червена и зелена. С настоящата версия на OLED, жълтите и сини OLED панели създават „бяла светлина“. И в двата случая цветните филтри пропускат само цвета, който е необходим за този конкретен субпиксел.

Идеята е с QD-OLED да се опростят тези дизайна в едно, като се използва OLED за създаване на синя светлина, а след това квантов точков слой да се преобразува част от синьото в червено и зелено. Светло блокиращите цветни филтри създават зелено и червено. QD имат почти 100% ефективност, значително по-добра от филтрите, така че на теория хибридните телевизори ще бъдат много по-ярки. Плюс това, има възможност за още по-широки цветови гами на всички нива на яркост.

Тъй като всеки един пиксел се захранва самостоятелно и може да бъде изключен, тези хибридни телевизори ще имат и невероятни контрасти съотношения, с които OLED са пословично известни.

Тъй като сините OELD материали все още остаряват по-бързо от червено и зелено, наличието на целия панел в един цвят означава, че телевизорът ще остарява и ще се амортизира равномерно без промяна в цвета. Осъществяването на това остаряване до граничния минимум, при който телевизорът вече изглежда тъмен след няколко години, е един от ключовите производствени проблеми. Това е особено срещано в тази HDR ера, когато всички се стремят да предлагат екстремни нива на яркост.

Докато този нов завод на Samsung се фокусира върху дисплеите за телевизори, технологията може да бъде приложена и при дисплеите на смартфони. Тъй като изглежда, че Samsung няма проблем със създаването на отлични OLED панели, не изглежда компанията да има планове да променя използваните екрани до момента в продуктите им. Но въпреки това, всички смятаме, че един ден ще се случи.

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
МъдиУотърс
МъдиУотърс
1 година

Отказаха се от микро лед, така ли

Георги
Георги
Отговор на  МъдиУотърс
1 година

Микролед е адски трудно да се произвежда в нормални размери. Топлината и консумацията на ток са проблема при микро лед. Нека да развиват олед технологията аз ползвам олед телевизор и съм много доволен, но ако станат по-надеждни и издръжливи ще е супер.

Despodov/Arse-off, пак се осрахте....
Despodov/Arse-off, пак се осрахте....
Отговор на  МъдиУотърс
1 година

Това е инвестиция на обща стойност около 11,1 милиарда долара. Докато Samsung наричат този дисплей QD, той не е електромулинесцентен

комбайнеро интелигентска
комбайнеро интелигентска
1 година

QLED маникюристе , QLed оледите отдавна залязаха ,a в квантовите точки e бъдещето и се наричат QLed .

Радо
Радо
1 година

ХАХАХАХАХААХАХА ГОЛЯМ СМЯХ! Хора вие сериозно ли пускате нещо от сорта-
„Samsung Display, дъщерна компания на Samsung, ще инвестира 13,1 трилиона долара от общата си печалба до 2025 г“
Тия явно правят пари повече от целия свят по 2.
М-р Арсов оправи статията , че изглежда изумителна сумата.
Предполагам става дума за 13,1 трилиона корейски вона а не долара.

Bill
Bill
1 година

Ще се използва процесора Байкал и ще се произвежда в завода за макро електроника в масква.

Моника
Моника
Отговор на  Bill
1 година

Тихо Бил,тихо…

Нови ревюта

Подобни новини