Глобалната мрежа от кабели, разположена на дъното на океаните, може да се окаже полезна не само за обмен на цифрова информация между континентите.

Оптичните кабели между континентите могат да се използват като подводни детектори на земетресения. Идеята e на учените от Калифорнийския университет.

Почти всички сеизмични станции са разположени на сушата. По този начин редица океански земетресения остават незабелязани. Използването на над един милион километра подводни кабели за мониторинг на земетресения ще бъде сериозна стъпка в тяхното изучаване, считат сеизмолозите. Новата технология може да се използва и за много ефективна система за оповестяване за цунами.

За да се използва интернет кабела като сеизмичен сензор, учените използват лазерна светлина в диапазон, който не се отразява на обмена на данните. Лазерният лъч преминава от единия до другия край на кабела. Когато сеизмичната вълна окаже влияние на кабела, изкривява се и лазерният лъч. Сравняването на този лазерен лъч със сигнала на оптичния кабел дава подробна информация за силата на сеизмичната вълна. А чрез сравняване и анализ на тези сигнали от различните междуконтинентални кабели е възможно да се осъществи триангулация, чрез която да се определи точното място на земетресението.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари