15.3 C
София

Международна операция свали 129 нелегални сайта в българското интернет пространство

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.


Международна операция с участието на Върховна касационна прокуратура, Държавна агенция „Национална сигурност“, Европол, Евроджъст и партньорски структури от 16 европейски държави, САЩ и Канада, е довела до разкритието на 129 скрити сайта в българското интернет пространство, съобщава българската прокуратура. Всички те вече са спрени, а информацията за тях е копирана като доказателство, съобщава електронното издание на дневник.

Операцията се казва ONYMOUS. Нейната основна цел е спиране на сайтове, които разпространяват незаконни стоки и услуги в интернет, както и задържането на хората, които ги администрират и използват.

В хода на разследването са установени въпросните 129 сайта. Те са използвали мрежата TOR, за да се „скрият“ от масовите търсачки. Страниците са разпространявали данни за кредитни карти, материали със сексуално насилие над деца, наркотици, оръжия. Предлагани са оферти за извършване на поръчкови убийства, незаконна търговия с виртуалната валута Bitcoin и изпиране на пари.

Използвана е инфраструктура на българска хостинг компания. Тази практика е популярна сред създателите на сайтове в „тъмния интернет“. Обикновено те избират сървъри в отдалечени от тях държави. Хостинг компаниите не преглеждат информацията, която съхраняват, освен при сигнал за проблем от клиента или съдебна заповед. При почти всички случаи, при сключването на договор с хостинг компания, е упоменато, че тя не носи отговорност за информацията, която клиента качва.

Общо операцията е довела до разкритието на над 410 скрити сайта в целия свят. Всички те са спрени и иззети. Арестувани са 17 души от различни държави, които са се занимавали с поддържането и администрацията. Конфискувана е Bitcoin на стойност над 1 млн. долара, както и над 180 хил. евро, злато, сребро и наркотици.

По-рано днес стана известно, че основна цел в операцията е бил сайтът Silk Road 2, който е наследник на едноименния си предшественик. Той беше смятан за най-голямата онлайн дестинация за разпространение на нелегални стоки, докато преди една година ФБР не успя да открие къде се хоства и да го свали.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини