Изкуственото месо бързо става популярно и неговото търсене вече превишава предлагането. Зад успеха на тази технология стои усърдната работа на учените и технолозите, които вече създават съвсем реалистичен аналог на обикновеното месо. Това става с безценната помощ на електронния език и електронния нос.

Изкуственото месо от екзотичен каприз на защитниците на околната среда се превръща в популярен продукт. По последни данни, неговото търсене вече превишава предлагането. Информацията е на компанията Beyond Meat – един от американските стартъпи, който мечтае изцяло да замени месото от кланиците с неговия „чист“ аналог. Считано от 2016 година младата компания е продала 13 милиона специални хамбургери чрез търговските мрежи, ресторантите и студентските столови.

Основателят и генерален директор на Beyond Meat Итън Браун счита, че без редицата водещи специалисти от различни области, компанията е нямало да успее. Той сравнява работата на своя екип с Манхатънския проект, целта на който бе създаването на атомната бомба. Сравнението на Браун не изглежда преувеличено, понеже последствията от производството на изкуствено месо може да са много сериозни.

Ако Beyond Meat и другите аналогични компании успеят, то те ще могат да изхранят милиарди хора и едновременно с това да намалят натиска върху околната среда.

В лабораториите на Beyond Meat се използват най-високи технологии, включващи електронен език и нос. Партидите периодично се проверяват от професионални дегустатори.

Не всички харесват нарасналата популярност на изкуственото месо. Нова Зеландия например, го счита за заплаха на икономиката на страната. Нова Зеландия е една от най-екологичните държави, а важна част за бюджета е експортът на червено месо, от което държавата печели $6,1 милиарда годишно.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Oracle
Oracle
3 години

Луда работа, тия съвсем се побъркажа.
Първо безалкохолна бира, после изкуствени жени, а сега и изкуствено месо.
Пед*******та няма край…
За съжаление …

Нищо против
Нищо против
Отговор на  Oracle
3 години

изкуствените жени, другото обаче е кофти 🙂

Цар Навуходоносор
Цар Навуходоносор
3 години

Отдавна е измислена схемата, само вижте „колобасите“ и „каймата“ на българския пазар.

bluewater
bluewater
Отговор на  Цар Навуходоносор
3 години

Колбасите станаха хартиени откакто по европейски започнахме да ощастливяваме прасета и да внасяме технологии („вкус на свинско“-на прах, течен пушек – в туба и т.н.)от великия ЕС.
Вероятно сравнението с Манхатънския проект дори ще се окаже умалително.