В края на октомври миналата година, Марк Зукърбърг, основател и изпълнителен директор на Facebook обяви смяна на името на компанията зад едноименната социална мрежа и начерта бъдещето пред нея. Meta ще фокусира своята дейност над създаването и поддържането на метавселена, интегриран дигитален свят, концентриращ дейностите, които всички ние вършим във виртуалното пространство в една среда. Не са много известните около това как точно ще изглежда метавселената на Meta, макар и да видяхме примери за нея. Изглежда, че важна роля за вход в тази среда ще играе Meta Quest (преди Oculus Quest). Идеята на Зукърбърг е извънредно амбициозна и тепърва ще виждаме резултатите от нея. Освен, ако не последва съдбата на криптовалутното начинание на Facebook.

Вземайки предвид огромните обеми от данни, които ще се захранват и обработват от и в Meta, то логично стои въпроса кой ще е отговорен за това. Отговорът на Facebook се нарича AI Research SuperCluster (RSC), разработен от Meta суперкомпютър, ползващ изкуствен интелект, който след пускането си в действие ще е най-бързия суперкомпютър в света, предава VentureBeat. Очаква се проектът да бъде завършен напълно още в средата на тази година.

При представянето на RSC, Зукърбрърг отбелязва, че изграждането на метавселената ще изисква извънредна изчислителна мощ – извършването на квинтилиони операции в минута.

В техническо отношение, партньори на Meta в начинанието им се явяват компанията, предлагаща решения за съхранение на данни Pure Storage, както и производителят на чипове Nvidia, които допринасят с тяхната платформа, насочена към изграждането метавселени Omniverse. След завършването на RSC, това ще се явява най-голямата потребителска инсталация от Nvidia DGX A100 системи, споделят от Nvidia. Общо 760 такива системи намират място в инсталацията на RSC, заедно с 6080 графични карти Nvidia A100.

Що се отнася до сигурността и поверителността на обработваната от суперкомпютъра информация, то от Meta заявяват, че RSC е проектиран с мисъл за защитата на данните, като изследователите на компанията ще обучават AI моделите чрез използването на криптирана потребителска информация, която се декриптира едва преди старта на процеса по обучение на моделите. Самият суперкомпютър няма връзка с външния Интернет, а единствено с продуктовите сървъри на Meta.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари