Американското министерство на правосъдието същия бившият служител на ЦРУ и Американската агенция за вътрешна сигурност Едуард Сноудън, заради публикуваната му нова книга с разкрития на чувствителна информация, за които не е поискал предварително разрешение.

Мемоарът на Сноудън подробно описва работата му и времето, което е прекарал в американските разузнавателни агенции и решението му да разгласи класифицирани документи, подробно описващи тайните програми за държавно наблюдение на журналистите през 2013 г.

Съдебният процес се насочва към запориране на всички средства, които журналистът, шпионин и американски разобличител, е спечелил от продажбите на книгата, и тяхното изземане от правителството на САЩ.

Какви са обвиненията срещу журналиста?

В изявление Министерството на правосъдието заяви, че Сноудън е имал договорни задължения, които гласят, че е било необходимо да получи предварително одобрение преди публикуването на книгата, която официално беше издадена във вторник. Агенцията също така казва, че е изрично е забранила на бившия агент да разкрива чувствителна и конфиденциална информация.

Агенцията също обръща внимание и на други обвинения срещу Сноудън, който е обвинен в нарушаване на Закона за шпионажа, като към момента той живее в изгнание в Русия, и печели пари от издаването на книгата си и разкритията, които прави, без да се придържа към споразуменията, които е приел.

„Този съдебен процес демонстрира, че Министерството на правосъдието не търпи и няма да толерира тези нарушения на доверието на обществото. Няма да разрешим на определени личности да трупат богатство за сметка на сигурността на Съединените щати, които дори не спазват задълженията, които са приели“, каза в изявление помощник генералния прокурор Джоди Хънт.

Защитата

В изявление Бен Уизнър, адвокат в юридическата агенция ACLU, която представлява Сноудън, заяви, че книгата не съдържа никакви държавни тайни, които към момента да не са изтекли по един или друг начин.

„Ако господин Сноудън вярваше, че правителството ще преразгледа добросъвестно книгата му и ще разреши нейното публикуване, той щеше да поиска разрешение. Но правителството продължава да настоява, че фактите, които са известни и дискутирани в целия свят, все още по някакъв начин са класифицирани, и довереникът ни нарушава законите и споразуменията.“

В публикация в Twitter акаунта си, Сноудън призна за делото и предостави линк за закупуване на книгата му в Amazon.

„Правителството на Съединените щати току-що обяви завеждане на дело за моя мемоар, който преди няколко часа беше пуснат по целия свят. Това е книгата, която американското правителство не иска да прочетете!“, гласи постът на Едуард Сноудън.

Сноудън направи пресконференция дни преди излизането на новата му книга пред CBS News като заяви, че ако му бъде разрешено да докаже пред съда, че разкритията му са направени в полза на обществения интерес, той би го направил с удоволствие.

Юридическата кантора ACLU също оспорва легалността и обективността на правителствения процес за преразглеждане на книгата и вземането на решение дали да бъде одобрена, преди публикуване.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
7 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
112
112

Тъкмо я изтеглих и смятам да я прочета.

Тралала
Тралала

Дай линк де 😉

Димитър
Димитър

И аз очаквам линк че ми е интересно какво е описал в нея

явно няма нищо особено в книгата
явно няма нищо особено в книгата

Ако имаше, краварите нямаше да и правят реклама с шумни процеси. Щяха да си мълчат като посрани за неудобните истини и да се преструват, че такава книга не съществува, за да я прочетат колкото е възможно по-малко хора. Както постъпват с „6 милиона лъжи“ на Ернст Цюндел, разобличаващ с неоспорими факти мита за т.нар. „холокост“.

Антикомунист
Антикомунист

„краварите“ не са единен тоталитарен субект, а ИНДИВИДИ, има различни хора с различно мислене, различни институции, различни компании, различни мнения.

народ = държава = всеки = управление = институции = администрация е пертип на тоталитаризма и само маргинализиран нереформирана се комуноид може да ги мисли за едно и също нещо

Антиидиот
Антиидиот

Моето момче, в JewSA всички банки, всички застрахователни компании, всички биотехнологични и фармацевтични компании, всички филмови студиа, всички издателства, целият периодичен печат, всички телевизионни мрежи и всички електронни медии са собственост на трицифрен брой хора, които ходят в една и съща синагога. От 10-те най-големи спонсори и на републиканците, и на демократите, 7 са едни и същи еврейски концерни. А – нали знаеш – който плаща сметката, той поръчва музиката… Дори във Върховния им съд от 12 члена 7 са евреи. Точно тези индивиди визирам, използвайки израза „кравари“. Те определят всичко в тази държава и половината останал свят. Останалите са… Виж още »

Ohoh
Ohoh

E какво е заглавието на книгата? Очаквах подобна статия да има поне някакъв полезен минимум информация.

111
111

Хи хи. Колко си наивен. Още вярваш в чудеса. 😉

TNT
TNT

Permanent Record е името на книгата