Американското министерство на правосъдието същия бившият служител на ЦРУ и Американската агенция за вътрешна сигурност Едуард Сноудън, заради публикуваната му нова книга с разкрития на чувствителна информация, за които не е поискал предварително разрешение.

Мемоарът на Сноудън подробно описва работата му и времето, което е прекарал в американските разузнавателни агенции и решението му да разгласи класифицирани документи, подробно описващи тайните програми за държавно наблюдение на журналистите през 2013 г.

Съдебният процес се насочва към запориране на всички средства, които журналистът, шпионин и американски разобличител, е спечелил от продажбите на книгата, и тяхното изземане от правителството на САЩ.

Какви са обвиненията срещу журналиста?

В изявление Министерството на правосъдието заяви, че Сноудън е имал договорни задължения, които гласят, че е било необходимо да получи предварително одобрение преди публикуването на книгата, която официално беше издадена във вторник. Агенцията също така казва, че е изрично е забранила на бившия агент да разкрива чувствителна и конфиденциална информация.

Агенцията също обръща внимание и на други обвинения срещу Сноудън, който е обвинен в нарушаване на Закона за шпионажа, като към момента той живее в изгнание в Русия, и печели пари от издаването на книгата си и разкритията, които прави, без да се придържа към споразуменията, които е приел.

„Този съдебен процес демонстрира, че Министерството на правосъдието не търпи и няма да толерира тези нарушения на доверието на обществото. Няма да разрешим на определени личности да трупат богатство за сметка на сигурността на Съединените щати, които дори не спазват задълженията, които са приели“, каза в изявление помощник генералния прокурор Джоди Хънт.

Защитата

В изявление Бен Уизнър, адвокат в юридическата агенция ACLU, която представлява Сноудън, заяви, че книгата не съдържа никакви държавни тайни, които към момента да не са изтекли по един или друг начин.

„Ако господин Сноудън вярваше, че правителството ще преразгледа добросъвестно книгата му и ще разреши нейното публикуване, той щеше да поиска разрешение. Но правителството продължава да настоява, че фактите, които са известни и дискутирани в целия свят, все още по някакъв начин са класифицирани, и довереникът ни нарушава законите и споразуменията.“

В публикация в Twitter акаунта си, Сноудън призна за делото и предостави линк за закупуване на книгата му в Amazon.

„Правителството на Съединените щати току-що обяви завеждане на дело за моя мемоар, който преди няколко часа беше пуснат по целия свят. Това е книгата, която американското правителство не иска да прочетете!“, гласи постът на Едуард Сноудън.

Сноудън направи пресконференция дни преди излизането на новата му книга пред CBS News като заяви, че ако му бъде разрешено да докаже пред съда, че разкритията му са направени в полза на обществения интерес, той би го направил с удоволствие.

Юридическата кантора ACLU също оспорва легалността и обективността на правителствения процес за преразглеждане на книгата и вземането на решение дали да бъде одобрена, преди публикуване.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари