fbpx
15.7 C
София

Мистериозният „монолит“ изчезна от пустинята в Юта

Най-четени

Едва ли има някой от вас, който да не е разбрал за мистериозния метален монолит в пустинята на Юта, който получи обществена гласност и популярност, едва през изминалата седмица, подтиквайки към много сравнения с извънземните артефакти във филма на Стенли Кубрик ок 1968 г. „2001: Космическа одисея?“ Странното явление, чието местоположение първоначално беше скрито от властите на САЩ, но по-късно се появи в социалните мрежи и дори в Google Maps, накара много американци (и чужденци) да пътуват по цели нощи с автомобил, за да могат да стигнат до него, преминавайки през опасния пустинен път, за да го видят с очите си.

Сега наблюдаваме доста объркващ обрат на събитията, като държавните служители на САЩ съобщават, че монолитът е изчезнал – и те нямат представа къде може да е.

„Получихме достоверни съобщения, че незаконно инсталираната инфраструктура, наричана „монолит“ е била премахната от публичните територии на Бюрото за управление земите (BLM) от неизвестна страна. BLM не са възлагали премахването на структурата, която се счита за частна собственост“, се пише в изявление на BLM в Юта.

Много от спекулациите, които се опитват да обяснят произхода на монолита, твърдят, че той е бил поставен в пустинята на Юта от извънземни. Всъщност, може би е погрешно да наричаме тази конструкция монолит, но нека да запазим на този етап това условно название, прието в социалните мрежи.

„Незаконно е да се инсталират структури или арт инсталации на изкуството без разрешение на федералните управляващи, които отговарят за тези земи, независимо от коя планета идват“, гласи официалното изявление на Бюрото по управление на земите, което ще трябва да определи дали да задейства допълнително разследване.

Повечето държавни служители, според Ню Йорк Таймс, подозират, че обектът е някаква странна арт инсталация. „Таймс“ също спекулират, че обектът е останал от снимачна площадка, тъй като в района, където е намерен, са заснети множество холивудски филми.

До средата на изминалата седмица потребителите в интернет вече разпространяваха помежду си местоположението на монолита, въпреки че държавните служители отказаха да разкрият тази информация, позовавайки се на опасението, че много хора могат да се изгубят по пътя в пустинята, опитвайки се да намерят монолита. Интригуващо е, че според Google Earth структурата е била на същото място в интервала от август 2015 и октомври 2016 г.

И сега обектът се оказва изчезнал. Не е ясно дали правителството се е постарало тихомълком да го заличи, за да не буди общественото безпокойство, но е възможно изчезването му да е причинено и от трета страна – било то дело на шегаджии, на ентусиасти, които са го искали само за себе си, или пък на реалните му собственици.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини