fbpx
-0.5 C
София

Мит или реалност: не чакаме на касата, ако камери следят какво купуваме от магазина?

Най-четени

Мит или реалност? Да си представим следния сценарий: списъкът с покупки за семейната трапеза е дълъг. И колкото и добре да познавате кварталния супермаркет, никога задачата не се оказва лесно изпълнима. Пазарските колички са препълнени – първият знак, че и този шопинг няма да приключи бързо и с усмивка. Въоръжавате се с търпение и тръгвате – на някои щандове откриването на любимите продукти е лесно, но на други артикулите са разместени. Пред рафтовете с промоционалните цени пък винаги се струпват повече хора така че дори да не искаш нищо от тях – не можеш да преминеш без да се сблъскаш с някого. Продължавате напред, изчаквате търпеливо на няколко места, за да премерите избраните покупки. И на финала – стигате на касите. Разбира се, работят 2 от общо 5, а всички пред вас са с препълнени кошници. Не можем да си затворим очите за това, че все още има продавач-консултанти на касите, за които вежливият поздрав, работата с усмивка и подреждането на продуктите в плик не са останали в миналото. Както и че малко по малко в българските супермаркети се появяват каси, на които клиентите сами сканират продуктите си.

Но нека се съгласим. Реалността е такава. В 21 век. Когато в телефоните ни живеят цели метавселени.

И нека пак си зададем същия въпрос. Мит или реалност е, когато камери следят клиентите в магазина, за да преброят и претеглят продуктите им, така че вместо да чакат на каса – накрая хората просто плащат и излизат?

Реалност. Но все още не у нас.

В Берлин обаче има такива хранителни магазини. Става дума за Германия. В град Кьолн системата вече е тествана, а тепърва започва да се внедрява в Берлин.

Клиентите на веригата REWE могат да изберат дали да чакат на каса, да сканират сами продуктите си (две опции, които имаме у нас) или – революционно – да извършат цялата процедура чрез приложение на телефона докато пазаруват?

КАК РАБОТИ?

Koгато влязат в магазина, клиентите се регистрират в приложението. Камери ги следват из супермаркета и отчитат кои продукти са взети, колко тежат плодовете и зеленчуците, върнати ли са бутилки амбалаж и още куп други възможности. Ето още за тях: по самите щандове са интегрирани кантари, които измерват тежестта и така преценяват с точност кои и колко продукти са взети от даден рафт. А така артикулите веднага се записват на сметката на клиента, който ги е сложил в кошницата си. В края на пазаруването сметката вече е калкулирана и може да бъде намерена в приложението на телефона на клиента. Той може да я плати бързо и лесно – с карта или чрез самата апликация.

„ВЗЕМИ И ТРЪГВАЙ”

Системата се казва Pick and Go, което в превод от английски буквално означава „вземи и тръгвай“. За да работи правилно и безотказно, в магазините на веригата REWE са инсталирани около 500 камери. Още с влизането на клиента през входната врата, походката и ръстът му се сканират внимателно. А по този начин софтуерът може да го проследи в целия магазин – между рафтовете, на щандовете с плодове и зеленчуци или дори когато пазарува от най-ниските полици, трудно видими от обикновени камери. А за да няма съмнения как ще се съхраняват личните данни на всеки посетител в супермаркета – независимо дали пазарува за първи път или е редовен – данните, които е натрупал, не се съхраняват. И при всяко посещение трябва да влиза отново в системата.

КЛИЕНТЪТ ВИНАГИ ИМА ПРАВО (НА МНЕНИЕ)

Технологията засега е въведена само тестово, за да се провери дали допада на клиентите. Докато едни съвсем обяснимо не скриват радостта си от спестеното време от чакане по каси и опашки, както и от липсата на необходимост да разговарят с продавач-консултантите, то за други явно този напредък на технологиите не е фаворит:

„Тя отнема човешкото от магазините“

споделя клиент на веригата.  

А в защита един от аргументите на мениджмънта е безспорен:

„Имаме четири пъти повече продукти. Предлагаме на клиентите и насипни стоки“

обясняват от REWE

Но е факт, че липсата на персонал, който отчита клиентът по-горе, има своите своите слаби места – например на щанда за месо и млечни продукти няма как да се пазарува без контакт с продавачи. Освен това е възможно някой клиент да не се регистрира и просто да напълни чантата си и да си тръгне.

Е, не би било лесно, защото от мениджмънта са помислили за това, обръща внимание управителят на магазина Филип Шулц:

„Доверяваме се на нашите клиенти, но разполагаме с охрана на входа.“

ДА ПАЗАРУВАМЕ В XXI ВЕК

REWE не е единствената верига, която изпробва новите технологии. Целият бранш се променя. Проучване показва, че около 20% от персонала на веригите супермаркети работи на каса към днешна дата. Но с времето този процент ще намалява. В немските супермаркети, например, броят на касите за самообслужване  се е утроил в периода 2015-2021 година. Нараства процентът и на клиентите, които предпочитат да сканират стоките в кошницата си чрез приложение на мобилния си телефон. 

Търговците вероятно имат причина да прехвърлят тази задача към клиентите си, тъй като отдавна се сблъскват с недостиг на кадрите в сферата. От REWE обясняват още, че веригата не иска да пести от персонал, а да го използва по-ефективно:

„Вярваме, че има огромен брой места в супермаркета, където можем да осигурим добро обслужване на клиентите с персонал“.

ОЩЕ ПОДОБНИ ПРИМЕРИ

През 2020 година швейцарската верига Tegut започна да отваря малки филиали без персонал, наречени TEO. Те вече са 22 на брой, а тази година ще заработят още четири. В магазините се предлага ограничен набор от продукти за ежедневни нужди, а достъпът до тях се осъществява чрез приложение или банкова карта. По този начин пазаруването в близост до дома трябва да стане възможно отново и в селските райони – 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Стандартните магазини за хранителни стоки трябва да положат усилия, за да запазят бизнеса си. Какво се случва, ако не наваксваш с развитието, е видно в центровете на германските градове. Не става въпрос само за супермаркетите без каси, казва Щефан Гент от Съюза на търговците. И допълва:

„Отнася се също за планирането на асортимента с помощта на изкуствен интелект и рекламирането чрез дигиталните технологии“.

А НЯКОИ ПРАВЯТ ТЪКМО ОБРАТНОТО

Класическото пазаруване, включващо контакт със служителите на касата, трябва да се запази. В Белгия и Швейцария отделни супермаркети се връщат към традиционните подходи. Така наречените „каси за бъбрене“ предлагат точно това, което по принцип изнервя повечето клиенти – време да поговориш с касиера, без някой да те притиска. По този начин дори смятат, че се борят срещу самотата на своите клиенти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини