Очакваният съвсем скоро полет до Марс е честа тема в новините. Илън Мъск официално представи плановете си за нова ракета, която ще даде възможност на SpaceX първа да стигне Червената планета. От друга страна, NASA подготвя нов марсиански роувър в рамките на мисията Mars 2020.

Но космическият полет с участието на човека е много по сериозна задача, отколкото изпращането на роботи и провеждане на научни експерименти извън предалите на планетата. Необходима е не само подходяща ракета от нов тип, но и много добре да се прецени подобно пътешествие в условие на микрогравитация. Трябва да се извърши и меко кацане на повърхността на Марс, за да не пострада екипажът от хора.

Отворен остава и въпросът, как да бъдат пренесени необходимите количества вода и храна. А ако някой сериозно се разболее?

В тази сложна ситуация се намеси Джон Брадфорд, специалист на базираната в Атланта SpaceWorks Enterprises.

Екипът на Брадфорд получи субсидия от NASA в размер на $500 000 за адаптирането на многообещаваща медицинска процедура, която може да реши свързаните с космоса ограничения. По време на Hello Tomorrow Summit в Париж, Брадфорд сподели концепцията на своя екип относно потапянето на екипажа на космическия кораб в така нареченото „състояние с нисък метаболизъм“. С други думи, потапянето на екипажа в дълбок сън.

Тази идея се базира на сега съществуващата медицинска практика за терапевтична хипотермия или целево управление на температурата. Използва се при спиране на сърцето и при неонатална енцефалопатия. Пациентът в продължение на 48 часа се охлажда до 33 градуса по Целзий, като по този начин се предотвратява повреждането на тъканите от липсата на кръвен поток. След това се използват седативни препарати, предизвикващи сън. Такава бе процедурата и с Михаел Шумахер, който получи ужасен удар в главата по време на спускане със ски в Алпите.

Тази медицинска процедура може да бъде адаптирана за целите на космическите полети. Хората от екипажа ще получават храната и водата директно в стомаха с помощта на ендоскопска тръба. По този начин се избягва необходимостта от дъвчене и хранене, както и от стандартното храносмилане. Ще се използва и електрическа стимулация на тялото, за да се избегне появата на мускулна атрофия.

Брадфорд пресметна, че в състояние на подобен сън, организмът има нужда от около една трета от необходимите храна и вода. По този начин, се намалява товара на марсианската мисия.

Всичко това означава, че хората ще спят по време на почти цялото пътешествие, че силно ще се намали тяхното психическо и физическо натоварване, а ресурсите ще бъдат разпределени по-добре. Към днешен ден, в подобна анабиоза човекът може да се намира в продължение на една-две седмици, но това време ще бъде увеличено.

Скептиците се съмняват в способностите на човешкото тяло да се събужда след токова дълъг период на изкуствен сън. Ние сме еволюирали, за да работим и да се развиваме по точно определен начин, а последствията от дълготрайното въздействие на ниските температури върху организма на човека, все още не са изучени.

Но изследванията на SpaceWorks Enterprises могат да бъдат много полезни за медицината, например при трансплантация на органи, при оказване на спешна помощ в екстремални условия и още много други.

Разбира се, това няма да стане много скоро. Според Брадфорд, използването на анабиозата ще започне към 2030 година. Илън Мъск планира да изпрати първите хора на Марс през 2024 година и явно в тази мисия ще трябва да се използват добре познатите класически методи.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари