Очакваният съвсем скоро полет до Марс е честа тема в новините. Илън Мъск официално представи плановете си за нова ракета, която ще даде възможност на SpaceX първа да стигне Червената планета. От друга страна, NASA подготвя нов марсиански роувър в рамките на мисията Mars 2020.

Но космическият полет с участието на човека е много по сериозна задача, отколкото изпращането на роботи и провеждане на научни експерименти извън предалите на планетата. Необходима е не само подходяща ракета от нов тип, но и много добре да се прецени подобно пътешествие в условие на микрогравитация. Трябва да се извърши и меко кацане на повърхността на Марс, за да не пострада екипажът от хора.

Отворен остава и въпросът, как да бъдат пренесени необходимите количества вода и храна. А ако някой сериозно се разболее?

В тази сложна ситуация се намеси Джон Брадфорд, специалист на базираната в Атланта SpaceWorks Enterprises.

Екипът на Брадфорд получи субсидия от NASA в размер на $500 000 за адаптирането на многообещаваща медицинска процедура, която може да реши свързаните с космоса ограничения. По време на Hello Tomorrow Summit в Париж, Брадфорд сподели концепцията на своя екип относно потапянето на екипажа на космическия кораб в така нареченото „състояние с нисък метаболизъм“. С други думи, потапянето на екипажа в дълбок сън.

Тази идея се базира на сега съществуващата медицинска практика за терапевтична хипотермия или целево управление на температурата. Използва се при спиране на сърцето и при неонатална енцефалопатия. Пациентът в продължение на 48 часа се охлажда до 33 градуса по Целзий, като по този начин се предотвратява повреждането на тъканите от липсата на кръвен поток. След това се използват седативни препарати, предизвикващи сън. Такава бе процедурата и с Михаел Шумахер, който получи ужасен удар в главата по време на спускане със ски в Алпите.

Тази медицинска процедура може да бъде адаптирана за целите на космическите полети. Хората от екипажа ще получават храната и водата директно в стомаха с помощта на ендоскопска тръба. По този начин се избягва необходимостта от дъвчене и хранене, както и от стандартното храносмилане. Ще се използва и електрическа стимулация на тялото, за да се избегне появата на мускулна атрофия.

Брадфорд пресметна, че в състояние на подобен сън, организмът има нужда от около една трета от необходимите храна и вода. По този начин, се намалява товара на марсианската мисия.

Всичко това означава, че хората ще спят по време на почти цялото пътешествие, че силно ще се намали тяхното психическо и физическо натоварване, а ресурсите ще бъдат разпределени по-добре. Към днешен ден, в подобна анабиоза човекът може да се намира в продължение на една-две седмици, но това време ще бъде увеличено.

Скептиците се съмняват в способностите на човешкото тяло да се събужда след токова дълъг период на изкуствен сън. Ние сме еволюирали, за да работим и да се развиваме по точно определен начин, а последствията от дълготрайното въздействие на ниските температури върху организма на човека, все още не са изучени.

Но изследванията на SpaceWorks Enterprises могат да бъдат много полезни за медицината, например при трансплантация на органи, при оказване на спешна помощ в екстремални условия и още много други.

Разбира се, това няма да стане много скоро. Според Брадфорд, използването на анабиозата ще започне към 2030 година. Илън Мъск планира да изпрати първите хора на Марс през 2024 година и явно в тази мисия ще трябва да се използват добре познатите класически методи.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
6 Автори на коментарите
робот съмПенчоAxOxПалестиниецNikolai Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
СМИСЪЛ
СМИСЪЛ

и ДА ОТИДАТ, ЩЕ УМРАТ, НЯМА СМИСЪЛ

AxOx
AxOx

Напълно съм съгласен със Смисъл.
Хората гледат много фантастика и Хари Потър вълшебници и почнаха да вярват на какво ли не.
Няма нито един опит на хибернация успешен. Хората се нуждаят от върдух и вода, а ние дори на Земята не можем да ги направим, а камо ли на планета дето си сам и нямаш никаква поддръжка от цивилизацията.
Там няма магазини, няма на кой да се обадиш за помощ.
Когато видя градове в Антарктида или под водата тагава може би ще можем да оцелеем на чужда планета …но докато не можем да оцелеем сами на собственната си планета – това са просто фантасмагории.

Nikolai
Nikolai

Айде БГ разбиртачите,кажете на света истината за полета до Марс

Пенчо
Пенчо

Най-хубавото е че плоскоземците този път ще доживеят да го видят със собствените си очи когато BFR полети след няколко години. И тогава само ще хленчат че не са били разбрали досега че земята е кръгла.

Палестиниец
Палестиниец

Наистина няма как да се ползва за дълго време. Казва се и в статията.
Човек не е пригоден да се намира за дълго време в сън.
Не се знае след един такъв дълъг период на сън колко време ще е необходимо за възстановяване на човек, ако изобщо ще може да се възстанови. Не само физическо, а и психологически.

робот съм
робот съм

Интересно ми е как спящ човек се възстановява от сън. Имам някакви наблюдения, че това при повечето хора се получава с чаша кафе. Други се отбиват първо до WC, трети пък бягат в банята първо да си измият очите.
Та като зарежем глупостите от по-горе, които написах, в статията си пише, че за физическото им състояние ще се справят с електрическа стимулация на тялото (мускулите), а психическото им състояние не трябва да се различава от тов на току-що събудил се човек. И всичко това води както е написал автора до:
„силно ще се намали тяхното психическо и физическо натоварване“