fbpx
10 C
София

Може ли биткойн индустрията да стане по-малко замърсяваща и да премине към възобновяеми източници?

Най-четени

Представители от Демократичната партия в САЩ настояват компаниите за добив на биткойн на територията на страната да разкрият публично информацията за това колко електроенергия използват, за да могат държавните структури да направят оценка как тяхното потребление се отразява на местните жители и околната среда. Осем от членовете на Конгреса са изпратили писма до шест компании, които се занимават с добив на биткойн в САЩ, като са ги попитали за въздействието на техните операции върху енергията и околната среда.

„Като се има предвид изключително високата консумация на енергия и въглеродните емисии, свързани с добива на биткойн, операциите по добив пораждат опасения относно тяхното въздействие върху глобалната околна среда, местните екосистеми и разходите за електроенергия на потребителите“, се казва в писмата. Писмата са подписани от сенаторите Елизабет Уорън, Шелдън Уайтхаус, Джеф Меркли, Маргарет Хасан и Ед Марки . Представителите Кейти Портър, Рашида Тлайб и Джаред Хъфман също са се подписали.

Конгресмените са помолили официално компаниите да отговорят на въпроси за това колко електроенергия използват, от къде идва тя и как планират да продължат своето развитие в САЩ. Това идва след изслушване за надзор върху въздействието на копаенето на криптовалути върху енергията, проведено от Комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите миналата седмица. По време на изслушването експерти и законодатели обсъдиха дали криптовалутите могат да играят роля върху насърчаването на приемането на възобновяема енергия или напълно провалят климатичните цели на САЩ за следващите години и десетилетия.

Как биткойн вреди на климата?

Копаенето на криптовалутите, да вземем за пример биткойн като най-популярната такава, и една от най-трудните за добив към днешна дата, изискват огромни количества компютърна мощност и енергия, за да може да се осъществява процеса. Ако сравним потреблението на енергия за биткойн с това на едни от най-големите държави потребители на електричество, то можем да кажем, че ако блокчейн мрежата на криптовалутата беше държава, щеше бъде на 27-мо място по потребление на енергия в света. Така за сравнение можем да кажем, че за поддържането на биткойн мрежата към настоящия момент е необходимо толкова електричество, колкото за държава като Украйна за една година. Ако това електричество се генерира от източници, които се захранват от изкопаеми горива, то това идва със значително замърсяване на околната среда, което допринася за климатичната криза.

Причината, поради която Биткойн използва толкова много енергия, е, че разчита на изключително енергоемък процес, който запазва блокчейн системата сигурна. Структурата на криптовалутата изисква постоянно майнърите да използват специализирано високопроизводително оборудване за решаване на все по-сложни задачи, за да проверяват транзакциите. Майнърите биват възнаградени с части от биткойна за извършената работа.

Самата структура на работната система е направена умишлено толкова енергийно ефективна, тъй като целта в началото на изобретяването на биткойн е била да откаже хората да предприемат фалшификации, тъй като именно те са едно от най-големите притеснения на хората, които трябва да преценят дали криптовалутите са сигурни – много по-рядко масовия човек или дори политиците се интересуват от екологичната цена.

След като Китай предприе множество рестрикции и законови санкции за майнърите и търговците на криптовалути много от тях решиха да пренесат своята дейност на други места по света, в това число и в САЩ. Това бързо увеличаване на интереса към добива на криптовалута в страната доведе до това да бъдат съживени стареещите централи на природен газ и въглища. Например, една от компаниите, които са получили писмо от законодателите, Stronghold Digital Mining, купи две електроцентрали в Пенсилвания, които сега изгарят въглищни отпадъци предимно за добив на биткойн. Компанията казва на уебсайта си, че чрез изгаряне на отпадъци от въглища помага за почистването на „райони, които са били опустошени от човешката дейност в миналото“. Но веднъж изгорени, отпадъците замърсяват въздуха и водят до влошаване на парниковия ефект на планетата. EPA наскоро предприе действия срещу електроцентрали, които се стремят да изгарят отпадъци от въглища, включително две, които са били използвани за захранване на копаене на криптовалута, съобщиха от E&E News миналата седмица.

Като оставим настрана отпадъците от въглища, защитниците на индустрията твърдят, че биткойн и други криптовалути, които използват доказателство за работа, могат да станат значително по-чисти, ако започнат да работят с възобновяема енергия. И тъй като батерийните технологии за съхранение на енергия не са достатъчно напреднали, за да съхраняват възобновяема енергия, когато има повече слънчева и вятърна енергия, отколкото мрежата може да поеме, би било възможно крипто майнърите да използват излишната енергия, генерирана от възобновяеми източници, която останалото потребителско и индустриално потребление не може да поеме.

Тази идея до голяма степен все още е само теоретична. Има известен скептицизъм дали майнърите изобщо биха се съгласи на това, тъй като би означавало да променят и часовете, в които тяхното оборудване работи, за да могат да се възползват от оставащата излишна енергия. Трябва да се отбележи и още, че обикновено устройствата за добив работят 24/7, а не само през деня, когато е налична слънчева енергия – това би означавало, че дори този план да се реализира, което не изглежда силно вероятно, все още значителна част от енергията за крипто добив ще идва от традиционни замърсяващи източници.

Друг проблем може да бъде и увеличаването на цените за крайните и промишлените потребители. Ако компаниите за добив на криптовалути не използват излишната енергия от възобновяеми източници или друга алтернатива, а вместо това се конкурират с останалите клиенти на пазара, за да захранват своите операции, това може да доведе до увеличаване на цените на електричеството, респективно и на сметките за комунални услуги на домакинствата и други предприятия. Това вече се е случвало в Платсбърг, Ню Йорк, където членовете на Конгреса посочват като пример как сметките за комунални услуги на много средностатистически семейства са нараснали с над 300 долара през 2018 г., когато имаше вълна от крипто майнъри в региона.

Stronghold и другите компании бяха помолени да отговорят на писмото на законодателите до 10 февруари. Riot Blockchain Inc., Bitdeer, Bitfury Group, Bit Digital и Marathon Digital Holdings Inc. също получиха писма.

„Очакваме с нетърпение да проведем продуктивен диалог за многото предимства, които ние и останалата част от нашата индустрия можем да донесем на майнърите в Съединените щати“, казва Чарли Шумахер, директор на корпоративните комуникации за Marathon Digital Holdings, цитиран от популярния технологичен портал The Verge.

„Горди сме, че правим бизнес в Америка и ще разгледаме задълбочено въпросите и ще отговорим искрено да въпросите, които ни бяха зададени в писмото, което получихме от Сената“, казва директорът по комуникациите на Riot Blockchain Тристин Пейфър. Представител на Stronghold Digital Mining също каза в имейл, че са „развълнувани да работят в конструктивен диалог със сенатор Уорън и нейните колеги“. Другите компании, които са получили подобно запитване, на този етап все още не са дали официални изявления.

С фокусирането на глобалните операции по добив на биткойн и други криптовалути в САЩ енергийната и климатичната ситуация в страната определено може да се влоши, тъй като повече от една трета от целия световен добив на криптовалута в момента е ситуиран в Щатите, като се очаква този процент тепърва да продължи да расте. Това буди сериозни тревоги не само сред енергийните компании и законодателите, но и сред някои обикновени битови или промишлени потребители на енергия. Макар и САЩ да не е толкова атрактивна за добив като Китай, тъй като цените на сградите, инфраструктурата, енергията, поддръжката, работната ръка и много други да са значително по-скъпи, то с отпадането на Китай и някои други азиатски държави като вариант за майнърите, САЩ все още продължава да бъде една от най-желаните дестинации, като бързия и надежден достъп до хардуер на изгодни цени, доколкото в момента пазарите могат да предложат такъв поради колапса, също играе своята роля в тази тенденция.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини