fbpx
5.7 C
София

Може ли ботът с ИИ ChatGPT да отнеме работни места от хората? Ето отговорът.

Най-четени

Има нов инструмент за изкуствен интелект, който привлича вниманието на широката общественост. ChatGPT е програма, в която потребителите могат да въведат въпрос или задача, а софтуерът извлича информация от милиарди примери за текст от интернет, за да предложи отговор.

Една от ключовите характеристики, които го отличават, е способността му да разбира и генерира естествен език. Това означава, че той може да предоставя отговори, които звучат естествено и разговорно, което го прави ценен инструмент за широк спектър от приложения.

Или поне така казва чатботът за себе си, когато го попиташ.

Колко добре инструментът за обработка всъщност „разбира“ езика все още не е ясно. Но размисли в тази посока вече има, и то на високо ниво.

Можете да водите с него разговор, който изглежда тревожно близък до човешкия, така че бях малко изненадан.

Ош Момох, главен технически съветник на MaRS, център за иновации в Торонто.

Инструментът е създаден от OpenAI, базирана в Сан Франциско фирма за изследвания и разработки с изкуствен интелект.

ChatGPT завладя въображението на обществеността, защото е много лесен за използване. Чат ботът беше представен на света само преди 11 дни и вече събра повече от един милион потребители. За справка, на Фейсбук са били необходими десет месеца, за да стигне този брой. 

Какво може да прави този бот с изкуствен интелект? 

Задачите, които се дават на бота, могат да бъдат глупави, като например да го помолите да напише сценарий на филм за слонове, които карат влакче в увеселителен парк. Или пък сложни, като например да го помолите да обясни историята на Близкия изток. 

Той може да пише песни, есета за юридическия факултет и дори компютърен код.

Момох казва, че ботът е по-добър от всичко, което е било досега, в генерирането на текстови отговори на реални човешки въпроси. Той предполага, че хората могат да използват ChatGPT като инструмент за повишаване на производителността си. Особено в сектори като обслужване на клиенти, реклама и медии.

Мисля, че до една-две години той ще повлияе на всичко, което е свързано с генериране на текст.

Това може да породи опасения, че изкуственият интелект ще лиши хората от работа.

Мелани Мичъл, компютърен специалист в института „Санта Фе“, очаква, че работните места просто ще се променят. От работниците вече няма да се изисква да изпълняват повтарящи се задачи.

Технологиите обикновено създават работни места в неочаквани области, докато отнемат работни места от други.

Мелани Мичъл.

Оказва се, че понякога обаче дава абсолютно безсмислени отговори. 

Инструментът за изкуствен интелект е в начален стадий и потребителите откриват неговите ограничения. ChatGPT не разполага с начин да определи дали отговорите, които генерира, са верни или неверни. Мичъл казва, че това е голям проблем и засега за използването на бота за служебни задължения трябва да се изисква внимателна проверка на фактите от човек.

Потърсих собственото си име и то каза много верни неща за мен, но също така каза, че съм починала на 28 ноември 2022 г., което е малко обезпокоително да се прочете.

Мелани Мичъл.

OpenAI признава склонността на инструмента да отговаря с „правдоподобно звучащи, но неправилни или безсмислени отговори“. И това е проблем, който смята за предизвикателство за отстраняване.

Предоставянето на ChatGPT на обществеността може да помогне на OpenAI да открие и отстрани недостатъците.

Въпреки че компанията е програмирала бота в опит да избегне неподходящи задачи, като например искане на съвет за незаконни дейности или пристрастни или обидни искания, някои потребители все пак са намерили начини да заобиколят предпазните огради.

Тъй като се обучава на съществуващ език, технологията на изкуствения интелект може също така да затвърди обществени предразсъдъци като тези, свързани с расата, пола и културата.

Все пак някои специалисти определят дебюта на ChatGPT като „основополагащ“ момент. 

И тъй като ботът набира популярност сред обществеността, той също така предизвиква дебат за това кога и как трябва да се използва – и кой трябва да го регулира. 

Едно от предизвикателствата в тази област е, че технологиите се развиват толкова бързо и по-бързо, отколкото често законодателните органи могат.

Попитайте самия ChatGPT дали светът е готов за него и той ще ви отговори.

Важно е обществото внимателно да обмисли тези въпроси и да разработи отговорен подход към използването на технологиите с изкуствен интелект.

ChatGPT

Поне за сега изводите са следните:

ChatGPT може да прави много интересни неща. Понякога резултатите са забележителни. Не по-рядко обаче са абсолютно нелогични и подвеждащи. Да, със сигурност може да доведе до промяна в процесите на работа в различни професии. Със сигурност обаче известно време ще има нужда от надзор. Ще има нужда от много и усърдна работа на специалисти, за да може да се разчита на него. В момента на него не може да се довери нищо за самостоятелна работа. И едва ли това ще се промени твърде скоро. 

Нищо обаче не вреди да му отделим малко време и да проверим дали може да ни е полезен.

Ако нещата се развият успешно, самото умение да използваш пълноценно ChatGPT би се превърнало в нещо търсено от работодателите. Защото се установи още нещо, което е категорично. Ефективността и резултатите на бота зависят от начина, по който му задаваме въпроси или даваме команди. Към него трябва да се подходи правилно, за да покаже пълния си потенциал.

По-добре е ChatGPT да ти бъде помощник, от колкото да ти бъде враг. Това също е сигурно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини