fbpx
8.6 C
София

Запознайте се с ChatGPT – умопомрачителен чатбот с изкуствен интелект

Този чатбот с изкуствен интелект е впечатляващ писател, но все пак трябва да внимавате доколко се доверявате на отговорите му

Най-четени

На вашето внимание е статия от CNET за нов бот с изкуствен интелект: ChatGPT. И е добре да му обърнете нужното такова.

Инструментът, който е и водещ играч в областта на изкуствения интелект ви позволява да въвеждате въпроси на естествен език, а чатботът отговаря на разговорен, макар и малко скован език. Ботът запомня нишката на диалога ви, като използва предишните въпроси и отговори, за да даде информация за следващите си въпроси.

Това е голяма работа. Инструментът изглежда доста компетентен, дори всезнаещ – той може да бъде креативен, а отговорите му могат да звучат направо авторитетно, сякаш си пишете с истински човек. Няколко дни след пускането му на пазара повече от един милион души изпробват ChatGPT.

Но неговият създател, изследователската лаборатория с нестопанска цел, наречена OpenAI, предупреждава, че ChatGPT „може понякога да генерира невярна или подвеждаща информация“, така че бъдете внимателни. Ето защо ChatGPT е важен и какво се случва с него.

Какво е ChatGPT?

ChatGPT е чатбот с изкуствен интелект, който OpenAI пусна през ноември, за да покаже и изпробва какво може да постигне една много голяма и мощна система с изкуствен интелект. Можете да му задавате безброй въпроси и често ще получавате полезен отговор.

Например можете да му зададете енциклопедични въпроси като: „Обяснение на законите за движение на Нютон“. Можете да му кажете: „Напиши ми стихотворение“, а когато то го направи, да кажете: „А сега го направи по-вълнуващо“. Можете да го помолите да напише компютърна програма, която ще ви покаже всички различни начини, по които можете да подредите буквите на една дума.

Тук е уловката: ChatGPT обаче не знае нищо точно. Това е изкуствен интелект, обучен да разпознава модели в огромни масиви от текст, събрани от интернет, след което е допълнително обучен с човешка помощ, за да предоставя по-полезен по-добър диалог. Отговорите, които получавате, може да звучат правдоподобно и дори автентично, но може и да са напълно погрешни, както предупреждава OpenAI.

Чатботовете от години представляват интерес за компаниите, които търсят начини да помогнат на клиентите да получат това, от което се нуждаят, както и за изследователите на изкуствения интелект, които се опитват да се справят с теста на Тюринг. Това е известната „Игра на имитация“, която компютърният учен Алън Тюринг предлага през 1950 г. като начин за измерване на интелигентността: Може ли един съдия, който разговаря с човек и с компютър, да определи кой е той?

Какви въпроси можете да зададете на ChatGPT?

Можете да го питате всичко, макар че може да не получите отговор. OpenAI предлага няколко категории, като например обяснение на физиката, идеи за парти за рожден ден и помощ за програмиране.

В теста си Cnet.com помолиха да ChatGPT да напише стихотворение и то го направи, макар че не мислим, че някой от експертите по литература биха се впечатлили. След това го помолиха да го направи по-вълнуващо и ето, ChatGPT го напомпа с думи като „бойно поле“, „адреналин“, „гръм“ и „приключение“.

Опитът на ChatGPT е широк, а способността му да следи разговора е забележителна. Когато беше попитан за думи, които се римуват с „лилаво“, той предложи няколко предложения, а когато последваха с „Ами с розово?“

Когато беше попитан: „По-лесно ли е да си намериш среща, като си чувствителен или като си безчувствен?“ ChatGPT отговори отчасти така:

„Някои хора могат да намерят чувствителния човек за по-привлекателен, докато други могат да бъдат привлечени от твърд и напорист човек. Като цяло, искреността и автентичността в общуването с другите вероятно ще бъдат по-ефективни за намиране на среща, отколкото опитите да се впишете в определен модел или личност.“

Не е нужно да търсите далеч, за да откриете свидетелства за това как ботът поразява умовете на хората. Twitter е залят от потребители, които показват уменията на чатботът да генерира художествени подсказки и да пише код.

Кой е създал ChatGPT?

ChatGPT е компютърен проект на OpenAI, компания за изследвания в областта на изкуствения интелект. Нейната мисия е да разработи „безопасна и полезна“ система за изкуствен общ интелект или да помогне на други да го направят.

Компанията вече се е появявала, първо с GPT-3, който може да генерира текст, който може да звучи така, сякаш го е написал човек, а след това и с DALL-E, който създава това, което сега се нарича „генеративно изкуство“, въз основа на текстови подсказки, които въвеждате.

GPT-3 и актуализацията на GPT 3.5, на която се основава ChatGPT, са примери за технология за изкуствен интелект, наречена „големи езикови модели“. Те са обучени да създават текст въз основа на това, което са видели, и могат да бъдат обучени автоматично – обикновено с огромни количества компютърна мощност за период от седмици. Например, процесът на обучение може да намери произволен параграф от текст, да изтрие няколко думи, да поиска от ИИ да попълни празните места, да сравни резултата с оригинала и след това да награди системата на ИИ за това, че се е доближила максимално до него. Повтарянето отново и отново може да доведе до усъвършенствана способност за генериране на текст.

Безплатен ли е ChatGPT?

Да, поне засега. Главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман обаче предупреждава:

„В някакъв момент ще трябва да го монетизираме по някакъв начин; изчислителните разходи са непосилни.“

OpenAI начислява такса за изкуството на DALL-E, след като надхвърлите основното безплатно ниво на използване.

Какви са ограниченията на ChatGPT?

Както OpenAI подчертава, ChatGPT може да ви даде и грешни отговори. Понякога, което е полезно, той изрично ще ви предупреди за собствените си недостатъци. Например, ако го попитате кой е написал фразата: „извисените факти надхвърлят извисеното съзнание“, ChatGPT ще ви отговори:

„Съжалявам, но не съм в състояние да разглеждам интернет или да имам достъп до външна информация извън тази, на която съм обучен“.

(Фразата е от стихотворението „Познавач на хаоса“ на Уолъс Стивънс от 1942 г.)

Отговорите на ChatGPT могат да изглеждат авторитетни, но да са погрешни.

Сайтът за разработчици на софтуер StackOverflow забрани отговорите на ChatGPT на въпроси за програмиране. Администраторите предупреждават:

„Тъй като средният процент на получаване на верни отговори от ChatGPT е твърде нисък, публикуването на отговори, създадени от ChatGPT, е значително вредно за сайта и за потребителите, които задават или търсят верни отговори.“

Сами можете да се убедите колко изкусен „художник“ може да бъде ChatGPT, като зададете един и същ въпрос няколко пъти. Когато беше попитан дали законът на Мур, който проследява напредъка на индустрията за компютърни чипове в увеличаването на броя на транзисторите за обработка на данни, се изчерпва, получихме два отговора. Единият от тях оптимистично посочваше, че напредъкът продължава, а другият по-мрачно сочеше забавянето и убеждението, че „законът на Мур може би достига своите граници“.

И двете идеи са често срещани в самата компютърна индустрия, така че тази двусмислена позиция може би отразява това, в което вярват човешките експерти.

При други въпроси, които нямат ясни отговори, ChatGPT често не може да бъде притиснат.

Все пак фактът, че изобщо предлага отговор, е забележително развитие в областта на компютрите. Компютрите са известни с това, че са буквални и отказват да работят, ако не спазвате точно изискванията за синтаксис и интерфейс. Големите езикови модели разкриват един по-приятелски към човека стил на взаимодействие, да не говорим за способността да се генерират отговори, които са някъде между копирането и творчеството.

Какво е забранено в ChatGPT?

ChatGPT е проектиран така, че да отсява „неподходящи“ въпроси – поведение, което е в съответствие с мисията на OpenAI „да гарантира, че изкуственият общ интелект е от полза за цялото човечество“.

Ако попитате самия ChatGPT какво е забранено, той ще ви отговори: всички въпроси, „които са дискриминационни, обидни или неподходящи. Това включва въпроси, които са расистки, сексистки, хомофобски, трансфобски или по друг начин дискриминиращи или омразни“. Да го карате да участва в незаконни дейности също е забранено.

По-добър ли е ChatGPT от търсенето в Google?

Задаването на въпрос на компютър и получаването на отговор е полезно и често ChatGPT дава нужните резултати.

Google често ви предоставя предложените от него отговори на въпроси и връзки към уебсайтове, които според него са подходящи. Често отговорите на ChatGPT далеч надхвърлят това, което Google предлага, така че е лесно да си представим, че GPT-3 може да е някакъв конкурент.

Но трябва да помислите два пъти, преди да се доверите на ChatGPT. Както при самия Google и други източници на информация като Wikipedia, най-добрата практика е да проверявате информацията от оригиналните източници, преди да се доверите на нея.

Проверката на достоверността на отговорите на ChatGPT изисква известни усилия, тъй като тя ви дава само суров текст без връзки или цитати. Но това може да бъде полезно и в някои случаи да провокира размисъл. Възможно е да не видите нещо директно като ChatGPT в резултатите от търсенето в Google, но Google е изградила големи собствени езикови модели и вече използва широко изкуствения интелект в търсенето.

Така че ChatGPT несъмнено показва пътя към нашето технологично бъдеще.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини