fbpx
0.2 C
София

Може ли наистина Google да спре работа в Австралия?

Най-четени

Както стана ясно по-рано тази седмица, правителството на Австралия предвижда приемането на закон, който има за цел да се справи с дълго обсъждания спор за това дали технологичните гиганти трябва да плащат за новините, които се появяват в резултатите от търсенето и се споделят на техните платформи.

Предложеният закон би задължил Google да има търговски споразумения и да заплаща право на ползване на новините на всяка информационна организация – нещо, което Google казва, че е „неприложимо“.

„Ако това предложение се превърне в закон, това няма да ни даде истински избор, освен да спрем достъпа до Google Search в Австралия“, каза регионалният директор Мел Силва.

Австралийският премиер Скот Морисън отговори на Google: „Не реагираме на заплахи“.

Какви алтернативи има?

Google притежава 90 – 95% от пазарния дял на онлайн търсачки в Австралия – по същия начин изглежда картината и в почти целия свят, с изключение на Китай и държави с крайно леви правителства.

Но съществуват и други търсещи машини – основно алтернативите са в лицето на Bing на Microsoft и Yahoo, но също има и такива, фокусирани върху поверителността, като DuckDuckGo.

Но докато фирмата за анализ на уеб трафика Alexa класира Google като най-посещаваният сайт в интернет, Yahoo е на 11-то място, а Bing на далечното 33-то място.

Дали изчезването на Google в Австралия ще засегне местните потребители?

През 2018 г. колумнист в списание Wired прекара три месеца, използвайки само Bing – и стигна до заключението, че търсачката работи добре през цялото време.

Но в много специфични случаи – като например намиране на стари статии, той е имал сериозни затруднения и необходимост от големи усилия, защото техниките, които е усвоил с помощта на Google, не са дали очакваните резултати, тъй като алгоритмите за класиране на съдържанието на двете търсещи машини се различават в много аспекти, макар и да имат прилики.

В крайна сметка, Goolge не е само търсачка – нейната технология за търсене също така задвижва и услуги като Gmail, Google Maps и YouTube, наред с много други.

На този етап не е ясно дали заплахата на Google, ако бъде изпълнена, ще засегне въпросните приложения от еко системата.

Алтернативи на тези услуги съществуват, но се използват малко и приложенията на Google са от съществено значение за много потребители.

Когато телефоните на Huawei загубиха достъп до услугите на Google на фона на скандала с американските регулатори, производителя имаше затруднения в продажбите на смартфони на Запад.

Може ли това да създаде глобален прецедент?

Австралийският сенатор Рекс Патрик заплаши Google, че подобни промени могат да се очакват в целия свят и на всеки един пазар.

Но Google и други засегнати компании, като Facebook например, са базирани в САЩ.

А правителството на САЩ, поне с предишната му администрация на Тръмп, призова Австралия да не „бърза“ с новия закон, като предупреди, че той ще бъде „извънреден“ и може да има „дълготрайни негативни последици“.

Google не е достъпна на почти цялата територия на Китай от 2010 г. заради предполагаема хакерска атака, която е премахнала цензурирането на резултатите от търсенето за китайските потребители, което е навлякло гнева на местните власти. Компанията също има някои сериозни проблеми с регулаторите в Европа, особено по отношение на поверителността на потребителите и защитата на личните данни, но разбира се не се очертават подобни проекти за закони, които могат да доведат компанията да решение за прекратяване на услугите на Стария континент. Единствените подобни индикации за действия от този порядък в Европа засега са във Франция, където Google има сключени сделки с шепа френски вестници за заплащане за показваното съдържание, но тази ситуация е доста различна и няма широкия обсег, който би имал австралийския закон.

Какви печалби носи Австралия на Google?

В сравнение с Китай, Австралия е много по-малък потенциален пазар.

Google Australia регистрира приходи от 4,8 млрд. австралийски долара, които се равняват на 3,7 млрд. щатски долара през 2019 г. Приходите от реклами съставляват по-голямата част от тях – над 4,3 млрд. австралийски долара. Но след като се вземат предвид всички разходи, изчисленията показват, че Google реализира в Австралия печалби от 134 милиона щатски долара на година.

За да направим сравнението контекстуално, ще отчетем, че компанията майка на Google Alphabet разполага с приблизително 100 милиарда щатски долара.

Но става въпрос и за нещо повече от пари.

По-голямата загриженост е дали Google иска модерната западна демокрация да покаже как средата с висока конкуренция може да бъде жизнеспособна и полезна.

Не могат ли австралийците просто да използват американския Google?

Възможно е Google да започне да пренасочва австралийските потребители на търсачката към американската (или друга) версия на платформата. Това вероятно ще премахне локализираните резултати от търсенето, с което би ликвидирало огромна част от възможностите за рекламата в търсещите машини, но все пак ще запази услугата достъпна за потребителите.

Но може да се каже, че Google може и да започне да блокира австралийските потребители въз основна на тяхното ориентировъчно географско местоположение, определено по IP адрес, ако този закон бъде приет.

Един прост начин за заобикаляне на подобна забрана, който потребителите на Китай отдавна познават с цел използването на Google, е използването на виртуална частна мрежа или VPN, което дава възможност на потребителите да се идентифицират пред уеб сайтовете, сякаш ги посещават от другаде – трик, често използван от милиони потребители по целия свят за достъп до съдържание, което не е достъпно в техния регион.

Но това забавя трафика, а добрите VPN доставчици са платени и изискват абонамент за услугите си – проблеми, които много хора биха предпочели да избегнат, дори и да става въпрос за търсачка като Google.

Какво трябва да плаща Google в Австралия?

Колко точно би трябвало да плаща Google на издателите на новини и друго съдържание, все още не е решено.

Предложеният проектозакон включва договаряне на арбитраж, оставяйки въпроса отворен – ако Google не успее да постигне съгласие с дадена информационна агенция и няма договореност за цената, която трябва да ѝ заплаща, съдия ще трябва да реши какво заплащане е „справедливо“.

Но правителството заяви, че иска „справедливи“ плащания към новинарски организации, които са забелязали, че приходите им от реклама в собствените платформи са намалели с три четвърти през последните 15 години.

За разлика от това, приходите от дигитална реклама на основни платформи като Google и Facebook са се увеличили драстично за същото време.

Наистина ли това би помогнало на авторите на съдържание?

Австралия има оживена индустрия за новини – там е роден медийният титан Рупърт Мърдок, който е собственик на News Corp.

Неговите новинарски компании биха спечелили от подобен закон, ако бъде приет и спазван, като същото важи и телевизионните доставчици като ABC News в Австралия. Финансирането на ABC е намаляло със стотици милиони долари от 2014 г. насам, което доведе до много съкращения на услугите.

Местните вестници в Австралия също са пострадали от намаляване на приходите от рекламата – над 125 регионални вестника, собственост на News Corp, преминаха в дигитален формат и прекратиха печатните си издания, което е довело до загубата на стотици работни места.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини