fbpx
9.1 C
София

Може ли Apple да създаде търсачка, която да се конкурира с Google?

Най-четени

Apple по принцип разполага със свои ботове, които обхождат Интернет. Те подпомагат работата на услуги като Siri и Spotlight. И постепенно тяхната активност се увеличава. По принцип този тип ботове се използват от търсачките като Google, Bing и т.н., за да индексират и подреждат резултатите за търсене. Така се опитват да предоставят най-релевантното и качествено съдържание.

Има спекулации, че увеличаването на мащаба не е свързано само с споменатите услуги, а с това, че Apple може би планира да създаде конкурент на Google

Защо ѝ е на компанията да го прави? Някои регулатори не харесват милиардните сделки между Google и Apple за показване на Гугъл като търсачка по подразбиране. Комисията по конкуренцията на Великобритания например иска тази сделка да бъде прекратена.

За да разгледаме по-подробно вероятността за успех на Apple, нека обсъдим какво се случи с Bing

Bing на Microsoft, търсачката, която се появи преди 11 години, е най-близкото до конкурент на Google, което сме виждали. Но всъщност не е никак близо. Ако сравним икономическата производителност и пазарния дял, Google все още води с безброй обиколки.

Това се случи, най-вероятно, защото Microsoft се опита да се бори срещу Google в собствената им игра. Една от най-големите грешки беше преследването на идентичен бизнес модел, който е базиран на реклама. При него потребителят търси нещо и на база на търсенето му вижда и потенциално интересни реклами.

За да е печеливш една търсачка, тя трябва да отговаря на много голям брой търсения всеки ден, които да са подкрепени от достатъчно рекламодатели. Трябва и да си на ниво в обхождането на достатъчно уебсайтове, да ги класираш правилно и общо взето да служиш на потребителя.

Google много успешно свързва правилните реклами с правилните потребители. Колкото повече търсения се извършват, толкова по-полезни са резултатите. Колкото по-полезни са резултатите, толкова по-добре са насочени рекламите.

Bing не успя да завърти този цикъл и никога не стигна до мащаба, в който работи Google.

При Apple обаче нещата стоят различно и шансовете за успех са по-големи.

Ако слуховете са верни, Ябълката ще предприеме друг подход. Тя ще се възползва от реномето си на компания, която от известно време промотира поверителността. Видяхме случаи, в които се отказва на ФБР достъп до устройства. Apple няма да цели да прави пари от реклама, иначе казано да излага потребителската информация на трети лица.

Монетизацията ще дойде от факта, че ще се предложи по-коректна алтернатива. Когато потребителите го осъзнаят, това трябва да доведе до повече продажби на устройства и различни абонаменти. А всички много добре знаем какви са надценките, които станаха известни с наименованието „Такса Apple”.

Когато Bing беше пусната, имаше функционалности, които Google нямаше. Например предварителен преглед на резултат при преминаване с мишката. Твърдеше се, че се предлагат резултати от идентично или по-добро качество. Да, може би продуктът беше много по-добър, но пак не успя.

Ние вече знаем, че Apple няма нужда да се диференцира от конкуренцията

Резултатите трябва да са достатъчно добри, но не и най-добрите, за да започнат потребителите на компанията и останалата част от масите да използват продукта.

Помните ли пускането на Apple Maps през 2012? Около него имаше доста проблеми в географското покритие. Интересен факт обаче е, че въпреки това, в първата година на британския пазар Apple Maps придобива 60% дял сред iPhone собствениците. Същото нещо се получи и с Apple Music, втората най-голяма услуга за музика, въпреки че излиза цели 9 години след Spotify.

Едва ли доминиращата позиция на Google ще се промени просто така. Със сигурност обаче Apple може да я отслаби. Просто нещата трябва да се случат по правилния начин и да не се повтарят очевидни грешки.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

15 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини