fbpx
8.9 C
София

Може ли COVID-19 да оцелее по дрехите и обувките ни?

Най-четени

Сега, когато всички ресторанти, заведения, търговски центрове и останали обществени места се подготвят да отворят този месец, е важно да познавате предпазните мерки, които трябва да спазвате, за да предотвратите заразяването и разпространението на коронавирус – като носене на маска за лице, поддържане на дистанцирана социализация и често и непрекъснато миене на ръцете. И макар вече да знаете, че трябва редовно да почиствате дома си, трябва ли да правите същото с дрехите и обувките си?

COVID-19 може да се разпространява чрез предаване от човек на човек, чрез дихателни капчици от кашлица, чрез кихане или чрез докосване на повърхност, върху която вирусът вече се намира. Патогенът може да оцелее върху някои видове повърхности повече от девет денонощия! Например Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ са открили коронавирусна РНК, оцеляла в круизния кораб „Даймънд Принцес“ цели 17 дни след заминаването на пътниците, което означава, че COVID-19 е наистина много устойчив.

Вероятността да се заразите с вируса от дрехите обаче се счита за ниска, особено след като няма доказателства, че вирусът може да оцелее върху дрехите. От друга страна, ако сте здравен работник, може би е най-безопасно да оставите работното си облекло и обувките навън, докато те не бъдат дезинфекцирани.

С оглед на това, ако смятате, че може да сте влезли в контакт с вируса или просто искате да сте предпазливи, ето какво трябва да знаете. Обърнете внимание, че тази статия предоставя информация, получена от CDC, и предлага преглед на това, което до момента вече знаем. Препоръките могат да се променят с течение на времето благодарение на новите изследвания и разработки и именно затова е важно често да следим новините.

Трябва ли веднага да се преоблека, веднага когато се прибера?

Най-добрият съвет е ДА. Но в повечето случаи след като се приберете от магазина за хранителни стоки, не е абсолютно наложително да се преобличате, особено ако сте били на два метра разстояние от останалите клиенти на магазина. Разбира, задължително се препоръчва измиването на ръцете. Ако обаче работите в здравен център около пациенти на COVID-19 или имате някакви съмнения, че сте били изложени на вируса, най-добре е да вземете допълнителни предпазни мерки и да изперете дрехите си, когато се приберете вкъщи.

CDC препоръчва в момента, в който свалите дрехите си, да не ги оставяте в коша за пране, а да ги изперете веднага, тъй като ако по тях все пак има COVID-19, има риск да го разнесете из помещенията, оставяйки дрехите си където и да било. В момента изследователите проучват дали коронавирусът може да бъде култивиран от РНК-частици във въздуха, съобщава New York Times. Не забравяйте, че най-вероятната форма на предаване е от човек на човек. Така че все още не е добра идея да започнете да се срещате с близки и роднини или да каните гости на вечеря, въпреки падането на извънредното положение.

Трябва ли да оставя обувките си навън?

Може би се чудите дали е безопасно да внесете обувките в помещението, след като отидете до магазина за хранителни стоки или друго обществено място. Ново проучване, проведено от CDC в болниците в Ухан, предполага, че вирусът може да оцелее на подметките на обувките, но те не са сигурни дали капчиците все още са били инфекциозни.

Клиниката в Кливланд казва, че макар че е възможно вирусът да оцелее върху обувките ви, е малко вероятно той да бъде предаден на вас, освен ако не докоснете директно заразената зона и след това докоснете лицето си.

Ако смятате, че сте срещнали някого или сте стъпили върху повърхност, която е била заразена с коронавирус, свалете обувките си преди да влезете в дома си и веднага след това измийте ръцете си. Добре е да напръскате обувките с дезинфектант, преди да ги внесете вътре.

Какво става, ако на етикета на дрехите ми пише да се използва само студена вода или сухо почистване?

Докато CDC съветва всички да използват непрекъснато гореща вода и дезинфектанти, етикетът на вашето облекло може да оказва друго. Ако инструкциите за пране на дрехите ви казват да се перат само в студена вода или сухо почистване, то би било добре да се придържате към това, но в бъдеще докато трае пандемията да избегнете носенето на тези дрехи, тъй като прането със студена вода и сухото почистване не са достатъчни за унищожаване на патогените. Тъй като коронавирусът е заобиколен от слой мастна мембрана, все пак има възможност да използвате антибактериален препарат. Ако обаче все още се притеснявате дали вирусът е оцелял след изпирането или не, можете да сложите дрехите си в торбичка за няколко дни, за да оставите вируса да умре по естествен път.

Друг важен детайл, на който учените обръщат внимание е ежедневното дезинфекциране или почистване. Повечето от нас просто напръскват плоскостите с дезинфектант или почистват с дезинфекциращ препарат, но това не е достатъчно – първо е необходимо площите да бъдат почистени с обикновен препарат – вода и сапун или друго, а едва след което да бъдат приложени анти бактериалните препарати. Също така е важно да не избърсване дезинфекциращите средства веднага след нанасянето им, а да ги оставим поне за няколко минути, за да имат достатъчно време да убият вирусите и патогените.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини