Мощността на инсталираните в САЩ електроцентрали с възобновяема енергия превиши тази на въглищните централи

8
820

Според отчета на федералната комисия по регулиране на енергетиката на САЩ (FERC), през месец април електроцентралите с възобновяеми източници на енергия за първи път са изпреварили по мощност въглищните електроцентрали. Това означава, че може да се произвежда повече чиста енергия, която става все по-евтина.

През 2016 година въглищата изгубиха водещата си позиция в енергийната промишленост на САЩ заради големи бум в шистовия природен газ, който започна да се използва за получаване на енергия. През месец април тази година общата генерирана мощност от въглищните електроцентрали бе на ниво 257,48 GW. А сумарната мощност на електрическа енергия от слънчеви панели, водни потоци, вятърни електроцентрали и геотермална топлина достигна 257,53 GW.

По този начин делът на мощността на не електроцентралите с възобновяема енергия достигна 21,56%, а делът на въглищните електроцентрали намаля от 23,04% на 21,55%. Разликата не е голяма, но е важен самият факт, който позволява да се предположи, че през следващите месеци тази разлика ще се увеличава. В отчета на FERC се отбелязва и че делът на зелената енергия в САЩ всяка година расте с 1% и към 2022 година тя ще обхване една четвърт от енергийния пазар.

В същото време, в САЩ използването на въглища за получаване на електрическа енергия продължава да намалява. След пика в използването на въглища през 2008 година, днес използването на въглища е най-ниско за последните 40 години.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари