Мъск представи нова сплав за космическия кораб Starship

8
1826

Основателят и генерален директор на космическата компания SpaceX Илън Мъск съобщи, че в ракетните двигатели Raptor ще се използват нови материали.

Мъск заяви в своя Twitter акаунт, че ракетните двигатели Raptor, които ще се използват за задвижване на марсианските ракети, са радикално преработени. SpaceX е приключил работата върху нова метална сплав, която може дълго да издържа на изключително високите температури, въздействащи на ракетния двигател по време на неговата работа.

Ракетните двигатели Raptor използват течно гориво, като всеки от тях има мощност над 100 000 конски сили. Горещият газ излиза от соплото под налагане около 800 атмосфери, колкото е налягането в най-дълбоките райони на Световния океан.

Друга важна промяна е в материала на космическия кораб. SpaceX се отказва от въглеродното влакно и ще използва специална неръждаема стомана. Според Мъск, компанията ще направи някои компоненти именно от неръждаема стомана, понеже в условия на силна топлина, те не се износват толкова много и по характеристики превъзхождат днешните въглеродни влакна.

За полет до Марс е създадена огромната система Starship, известна по-рано като BFR. Нейната основна задача е доставянето на товари и хора на повърхността на Марс. Това е мощна ракета, която заедно с космическия кораб е висока 118 метра. Тя може да изведе в космоса до 100 тона полезен товар и до 100 души екипаж.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
4 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
8 Автори на коментарите
БорисНикиШишоКольоАнтипропаганда Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ю. Гагарин
Ю. Гагарин

Сплавта идва от „Стомана Перник“ от претопени двигатели на Голф. Само такава сплав може да издържи 100 000 конски сили.

Шишо
Шишо

абе и е тъй и не е тъй… щот ако в претопената сплав е попаднал дори един тунинг от Варна… „отиде на халос цялото дяло“
(ха-ха или друг град беше с най-кофтите тунинги? не помня вече)

Цанко
Цанко

Мистър Мъск, как ще защитите екипажа от дълговременноото излагане на силно йонизиращо облъчване и как ще се борите с дегенерацията на мускулите при дългия преход към Червената планета?

Мъск
Мъск

При близкото разминаване на Земята и Марс полета ще е достатъчно кратък за да няма сериозни последствия от облъчване. Много по малко от годините които се прекарват на МКС.

Антипропаганда
Антипропаганда

CGI няма такова облъчване!

Кольо
Кольо

„Горещият газ излиза от соплото под налагане около 800 атмосфери“
Невъзможно! Настоящата модификация на Раптор има 250 атмосфери налягане в горивната камера, а Мъск има намерение в следващите модификации, да стигне до 300 атмосфери налягане. В целият ракетен двигател, налягането на плазмата(пламъкът е плазма) е най-високо именно в горивната камера и стеснението между нея и соплото, което играе ролята на дифузьор. В соплото газовете се разширяват и налягането намалява. Още по-ниско е налягането на изхода на соплото.

Ники
Ники

В стеснението между горивната камера и соплото при свръхзвукови скорости на потока налягането е значително по-ниско!

Борис
Борис

Налягането на газовете в стеснението по посока изхода е по-голямо от в камерата.