Мъск: Tesla има нужда от по една Gigafactory на всеки континент

30
1899

„Да се сглобяват автомобили в Калифорния, които да се транспортират в Европа е безумие“ – заяви Илън Мъск. Това бе допустимо навремето, когато произвеждахме малки партиди луксозни електромобили, но сега Tesla е глобален производител. Необходим е друг подход. Главният проблем на Tesla е липсата на производствени мощности на всеки континент“.

Уеб порталът Inverse отбеляза, че благодарение на масовото производство на електромобила Model 3 компанията Tesla се е превърнала от нишов производител на електромобили в пълноценен и пълноправен играч на автомобилния пазар с капитализация, отстъпваща само на Toyota.

Преди да започне серийното производство на електрическия автомобил Model 3 през месец юли 2017 година Tesla бе продала около 250 000 електромобила. Към днешен ден това число превиши 1 милион. Тази година започва серийното производство и на кросоувъра Model Y, който се базира на същата платформа като Model 3. За следващата година е планирано масовото производство на електрическия пикап Cybertruck.

През изминалите години Tesla премина през производствения ад, а в началото на миналата година и през логистичния ад и Мъск явно не желае тази ситуация да се повтори отново.

В края на месец декември миналата година започна работа китайската Gigafactory 3 в Шанхай, която бе спряна заради коронавируса. Мъск започва строежа на Gigafactory 4 в Берлин, а наскоро чрез своя Twitter акаунт се допита до аудиторията относно строежа на Gigafactory 5 в САЩ, която ще бъде разположена в Тексас.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
30 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари