fbpx
5.8 C
София

Мюнхенски политици отново искат общината да се върне към Microsoft

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


През 2013 г. мюнхенските общинари предприеха мащабна ревизия на IT стратегиите си, предвиждаща преминаването на администрацията към използването на напълно свободен софтуер, захвърляйки Windows и Microsoft за сметка на специална Линукс дистрибуция, основаваща се на Kubuntu – Limux.

Явно има проблем с интегрирането на стратегията, тъй като само месеци след замяната, тръгнаха отделни призиви, които стимулираха връщането на местната администрация обратно към Windows. Последните аргументи за това звучат повече от странно.

Въпросът за замяната на Линукс с Windows бе повдигната за пореден път от местни политици – представители на консерваторите, според които системата е трудна за управление и притежава лимитирана функционалност. Това последното звучи изключително несериозно, когато говорим за система, която може да се пригоди за използване, както в десктопи, телефони и сървъри, така и в телевизори, автомобили и даже в хладилници. Двама градски съветници от Консервативната партия са изпратили писмо (pdf, немс.) на мюнхенския кмет Дитер Райтер, с което го съветват да замени Линукс с Windows и MS Office за представителите на градския съвет.

На градската управа ѝ отне години, за да оборудва и обучи с Линукс системи 15 000 чиновници, в ход, който е спестил на местната администрация десет милиона евро, предават от TechRepublic.

Във въпросното писмо, Ото Сайдл и Сабине Пфайер заявяват, че макар и служебните им машини да се отличават с високи спецификации, те не можели да ги използват за най-обикновени задачи като извършването на текстова обработка и провеждането на видео разговори.

Няма програми за текстова обработка, Skype, Office и т.н., инсталирани и това пречи на нормалната употреба на устройствата“, пишат в писмото си двамата депутати. „Тези устройства струват достатъчно средства. Много съветници използват техни собствени устройства, именно заради тези проблеми“, твърдят те, добавяйки, че голям брой от тези устройства така и не се използват от местните политици. Те предлагат управата да закупи Windows и Office лицензи за техните лаптопи. Въпросните машини могат да се похвалят с Core i7 и SSD дискове, както и разбира се инсталирана операционна система Линукс, основаваща се на Kubuntu 12.04.

Скоро след публикуването на писмото говорител на местната администрация заяви пред медиите, че операционната система разполага с програмен пакет за текстова обработка – LibreOffice. Що се отнася до Skype, то IT отдела e споделил, че смята приложението за недостатъчно сигурно. Все пак на служителите се позволява да инсталират програмата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

33 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини