fbpx
5 C
София

Надпреварата за Марс: Китай възнамерява към 2033 година да изпрати човек на Червената планета

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

По всичко личи, че се разгаря нова надпревара – този път за покоряването на Марс. Вече знаем, че американската космическа агенция НАСА възнамерява да изпрати на Червената планета своята първа пилотирана мисия през 2033 година. Сега Китай обяви подобна мисия и заяви, че също възнамерява да изпрати  човек на Марс, което трябва да стане по същото време – 2033 година.

Китайското национално космическо управление обяви пред медиите своя нов план за експедиция до Марс, която се състои от три етапа. Първо начало на на Червената планета ще бъдат изпратени роботи, задачата на които е да вземат проби от марсианския грунт и да потърсят потенциални места за изграждането на база. След това към Марс ще полетят китайските тайконавти, които ще изградят тази база. И на третия финален етап Китай възнамерява да изпрати няколко космически кораба, които ще останат разположени между Земята и Марс и ще се използват за по-мащабно усвояване на Червената планета. Първата мисия с екипаж на борда бе обявена за 2033 година. Следващите изстрелвания към Марс са планирани за 2035-а, 2037-ма, 2041-ва и 2043-та години.

Ръководителят на китайския изследователски институт по ракетна техника каза, че марсианският космически кораб най-вероятно ще използва ядрен ракетен двигател, което значително ще намали времето на полет. Той сподели още, че Китай проучва вариант за използването на проекта „Стълба в небето“, в рамките на който се предвижда изграждането на няколко космически станции, в които астронавтите ще могат да си почиват по пътя към и от Марс.

Почти всички медии са единодушни, че тази нова програма силно ще изостри съперничеството между Китай и САЩ в областта на космоса.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини