fbpx
11.8 C
София

Над 40% от разработчиците предпочитат да работят в средата на Linux

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Процентът на използването на Linux дистрибуциите като основна операционна система през изтеклите пет години непрекъснато нараства. От 2018-та до 2021 година използването на Linux достигаше 23,2%, 25,6%, 26,6%, 25,3% и сега, към края на 2022 година е на ниво 40,23%. Такива се резултатите от проучването на разработчиците от страна на StackOverflow, което обхвана над 70 хиляди души.

По принцип ОС Windows е най-популярната операционна система за лична употреба, но при програмистите нещата стоят по по-различен начин. Базираните на различните Linux дистрибуции операционни системи постепенно станаха по-популярни от macOS, което показва, че при разработчиците привлекателността на софтуера с отворен код бързо нараства, отбелязват авторите на проучването.

Допълнителни 15% от анкетираните заявяват, че използват WSL (Windows Subsystem for Linux) за стартирането на различните Linux приложения в средата на ОС Windows. Малко по-малко от 2% предпочитат да използват BSD.

StackOverflow обявиха и кои са най-популярните програмни езици към края на 2022 година – JavaScript за професионалистите и HTML/CSS, Javascript и Python за начинаещите кодери, които сега започват да изучават изкуството на програмирането.

Освен това, според StackOverflow, най-популярният електронен облак за тази година е AWS, най-често използваните фреймуъркове са Node.js и React.js, а най-популярните услуги за онлайн общуване сред професионалните програмисти са Zoom, Microsoft Teams и Slack.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини