Най-големият производител на акумулаторни батерии четворно увеличава своето производство

10
1739

Компанията CATL има 28% глобален дял в продажбите на акумулаторни батерии и възнамерява да увеличи производството на своите заводи, както и да построи още няколко фабрики. Причината за това решение е сключеният договор с Tesla за доставка на акумулаторни батерии без кобалт.

Китайската компания CATL е най-големият в света производител на литиевойонни батерии. През 2019 година тя произведе 32,5 GWh акумулаторни батерии за електромобили и за различните системи за акумулиране на електрическа енергия, което е 28% от световния пазар. Клиенти на тази компания са и гигантите Daimler, Honda, Toyota, Volvo и Volkswagen.

Но CATL не възнамерява да остава на постигнатото към днешен ден ниво и планира четворно да увеличи своите производствени мощности. За тази цел ще бъдат направени инвестиции, в размер на $3,7 милиарда.

Производствената мощност в провинция Дзянсу ще бъде увеличена с 24 KWh, а в провинция Фуцзян, където се намира централния офис на компанията – с 16 KWh. В провинция Съчуан ще бъде построена нова фабрика с мощност 12 GWh. Освен това, компанията CATL започва строежа на своя първи завод за акумулаторни батерии за електромобили извън територията на Китай – в Германия. От 2022 година този завод трябва да произвежда батерии с общ капацитет 12 GWh.

Договорът на Tesla с CATL е сключен за периода от юли 2020 до месец юни 2022 година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари