Tesla възнамерява да използва батерии без кобалт в китайската Gigafactory 4

5
1460

Tesla е в напреднал стадии на преговорите с компанията Contemporary Amperex Technology Co. (CATL), която ще доставя акумулаторни батерии без кобалт за производството на електромобилите в Китай.

В случай на успех в преговорите и сключване на договор, автомобилната компания на Илън Мъск за първи път ще може да използва в своята продукция по-евтините литиево-желязо-фосфатни (LFP) акумулаторни батерии, с което ще се намали себестойността на електрическите автомобили и те ще могат да се продават при по-ниски цени.

Според друга информация, Tesla не планира изцяло да се отказва от акумулаторните батерии с катод на базата на сплавта LiNiCoAlO2 (NCA).

Уеб изданието Electrek добави, че преговорите между Tesla и CATL са започнали преди повече от една година.

При електромобилите обикновено се използват никел-кобалт-алуминиеви батерии (NCA) или никел-манган-кобалтови (NMC) акумулаторни батерии, понеже те осигуряват по-висока плътност на енергията, което е от решаващо значение за осигуряването на по-дълъг пробег.

Но миналата година компанията CATL представи на автосалона във Франкфурт технологията cell-to-pack (CTP) за своите LFP акумулаторни батерии. Тази технология е защитена с над 70 патента и може да увеличи плътността на енергията с 10-15%, да повиши ефективността на използвания обем с 15-20% и значително да намали компонентите използвани в днешните акумулаторни блокове на електромобилите.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ебачев
Ебачев

Предимството на LiFePo4 клетките е възможността за зареждане с огромен ток. Такива клетки в индустрията се ползват за електрокари, лифтъри, лоудъри, самоходни лоудъри и палетни повдигачи, подводни ROV и много много други места. Недостатъците (поне преди) бяха по ниското номинално напрежение, по високата цена и най вече значително по късият живот. Но явно че има напредък в тази посока. NCA е загубена кауза поради високата цена на никела и високото търсене и потребление в металургията. Освен ако изведнъж не спре търсенето на неръждясващи и огнеупорни стомани, не виждам как цената на Никела ще тръгне надолу… А именно такива са нужни… Виж още »

Надблюдател
Надблюдател

Не че нещо ама стоманата е неръждаема НЕ заради никела а заради Хрома в нея а никела е просто допълващ защитата срещу оксидация. А и освен това доста стомане се заменя масово с Алуминий – който вече на дребно е по ефтин от стоманата – и не става дума за неръждаема стомана а въопще за стомана. Ето ти примери: алуминиеви тигани по цени под 20 лева – такива от чугун или стомана или неръждавейка (предимно тенджери се намират даже) – Икеа продава за 40+ лева прай сам сметка. Алуминиеви са вече ДВГ на колите и доста коли са от доста… Виж още »

Ебачев
Ебачев

Наблюдателече, така си ИЗЛОЖИ знанията че няма накъде просто!!! Има МНОГО видове неръждясващи стомани.

Има аустенитни Хром-Никелови неръждаеми стомани, има хромови неръждаеми стомани без никел, има Никел-Хромови огнеупорни и неръждясващи стомани, има Дуплекс неръждаеми стомани и т.н. и т.н. няма да ги изброявам!!!

Гледай си тиганите и тенекетата и не се завирай с голо дупенце измежду надървени к*урища!!!

Относно ножовете:

Най-хубавите ножове са от легирани въглеродни стомани, а не неръждаеми. Режещите им качества са в пъти по добри от на неръждаемите, но това е тема на друг разговор….

Иван
Иван

Язък, троловете таман казаха че батериите на Тесла били вредни… опорките им падат една по една…

Анонимен
Анонимен

Tesla in Talks to Buy Glencore Cobalt for Shanghai Car Plant