fbpx
3.2 C
София

Най-голямата европейска вертикална ферма ще произвежда по 1000 тона зеленина годишно

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

В помещението на бивш склад недалеч от Копенхаген започна работа най-голямата в Европа вертикална ферма работеща от енергията на вятъра. Това е сграда без прозорци, в която от началото на 2021 година ще се отглеждат до 1000 тона маруля, зеле и най-разнообразни подправки. Използва се компютърно управление на вертикалната ферма, като основната особеност е, че за производството на тази зеленина ще се използва 95% по-малко вода в сравнение с традиционните методи.

Според статистиките на Световната банка, към днешен ден около 37% от сушата на Земята се използва за селско стопанство, но една четвърт от тези земи вече е негодна за употреба поради ерозия, климатични проблеми и най-вече заради антропогенния фактор. Вертикалните ферми започнаха да се появяват в целия свят и започнаха да произвеждат стотици тонове зеленина годишно, като заемат много по-малко площ в сравнение с обикновените лехи в оранжериите.

Тайванската компания YesHealth Group, специализирана в производството на подобни ферми, съвместно с датският стартъп Nordic Harvest, който стана известен с това че изгради най-голямата вертикална ферма в Китай, стартираха съвместен нов проект в Дания.

С помощта на тези вертикални ферми е възможно производството на храна през цялата година, като процесът не зависи от сезоните и не нанася вреда на природата. Производството на зеленина и други култури става директно в големите градове, на малка площ, което силно опростява логистиката.

При вертикалните ферми разходите на вода да с 90-95% по-малки в сравнение с традиционните методи, а на растенията не са необходими изкуствени торове, пестициди или други токсични вещества. Изкуственото осветяване на растенията става с помощта на 20 000 светодиодни лампи, специално разработени от YesHealth. Захранването на компютърната техника и на светодиодните лампи става от многочислените датски ветрогенератори, което е удобно понеже именно в Дания през 2019 година вятърната енергия осигури 47% от необходимата електрическа енергия на страната.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини