Всяка съвременна компания знае, че уеб сайтът не е просто поредния маркетингов инструмент, който минава измежду задължителните атрибути, с които трябва да разполага, за да се отчете като „виртуално присъстваща“. Уеб сайтът е дигитален актив, който реално погледнато осъществява по-голямата част от комуникацията с хората, които още не са ваши клиенти, ако е качествено изработен.

В наши дни не е достатъчно просто да сте поредната фирма, която предлага нещо, но твърди, че го предлага по-добре от всички други, а дигиталният маркетинг е още един разход, който един ден може и да донесе някаква изгода. Днес трябва да сте компания, която разказва история.

Но разбира се, сайтовете далеч не са толкова важни само и единствено за предприятията. Всеки един специалист на частна практика, човек, упражняващ свободни професии или просто личност, която смята, че има какво да каже на света, знае, че сайтът е едно от най-важните условия за да се осъществи нейната комуникация със света от хора, които искат да я чуят.

Създаването на уеб сайтове никога в историята не е било по-просто, бързо и достъпно, отколкото е днес. За да създадете един качествен портал, без да влизате в неоправдано разточителство, е достатъчно просто да подберете правилната CMS система за вас. CMS системите, абревиатура от Content Menagement System представляват предварително разработени платформи от големи екипи, които могат да бъдат инсталирани и ви позволяват да създадете собствен и неповторим уеб сайт само и единствено с няколко десетки клика на мишката. Платформите, които сме подбрали в тази класация на 2019, определено могат да ви посветят в света на готовите системи, ако вече не сте в него.

Писането е едно от най-големите открития, които някога хората са правили – написаното слово е една интимна комуникация между писател и читател, затова ако все още нямате собствен блог, но от години се каните да си направите, моментът може би е тук.

1. WordPress

За поредна година, WordPress остава лидер тук. Ако на света има много хора, които са чували само една, единствена CMS система, то тя е WordPress. Платформата беше лансирана през 2003г. и оттогава се превърна в основна част от интернет. Базирана на PHP и MySQL тя ви предоставя мощни инструменти за създаване на уеб сайт или блог с различни пакети от функции, като можете да използвате писмено съдържание, видеоклипове, изображения и други.

Освен това имате възможност да инсталирате набор от хиляди предварително създадени теми от трети страни, за да създадете сайт точно по вашия вкус. Освен това, ако имате базови знания по програмиране, които дори не граничат с програмирането, няма да ви бъде трудно да персонализирате темите по ваш вкус. На практика, платформата се използва в почти всеки един тип уеб сайтове и във всяка една индустрия по света. Понастоящем, според статистиките, Wordrpess е използвана от 59% от уеб сайтовете по света, което само по себе си е достатъчно показателно и красноречиво. Можете да изтеглите софтуера безплатно оттук и да го инсталирате на вашия сървър, като съответно има и опция за използване на хостинг и домейн, предлагани директно от WordPress.

Бизнес планът струва 25 $ на месец и ви предоставя пълен достъп до магазина с теми, неограничено пространство на сървърите на WordPress за съхранение на съдържание и персонализиран домейн. Това не е лоша инвестиция, ако искате да създадете реално работещ, устойчив уеб сайт и възнамерявате да го поддържате и да съществува напред във времето.

2. Squarespace

Squarespace е друга популярна CMS платформа, до голяма степен благодарение на своята вездесъща подкаст реклама. Тя стартира приблизително по същото време като WordPress. Основната разлика е, че не работи на принципа на отворения код – така че не можете да изтеглите софтуера и да го инсталирате на собствен сървър.

Вместо това е интегриран инструмент за създаване на уеб сайтове, блог платформа и хостинг услуга. Предпоставката е, че регистрирането за абонамент за Squarespace улеснява изграждането на уебсайт от нулата, особено когато е налична липсата на опит в уеб разработката, или пък при спешна необходимост от създаване на уеб сайт за кратко време. Подобно на Wordrpess, можете да инсталирате различни теми и да създадете уеб сайт, използвайки текст, изображения и видеоклипове.

Налична е и версия на платформата за търговия. Това ви позволява да изграждате и управлявате собствен онлайн магазин, без да се налага да плащате огромна сума за технически професионалист, който да го направи вместо вас. Отново има опция за използвате готов бизнес пакет. За 18 долара на месец получавате собствен домейн, неограничен капацитет на сървъра (процесорно време), неограничено място за съхранение, SSL сертификат, който е задължителен в бизнеса, както и Zapier – инструмент за автоматизация и кредит от рекламната платформа на Google AdWords.

3. Weebly

Подобно на Wordpres, Weebly навярно е име, с което сте запознати. Това е лесна за използване система за управление на съдържанието, която ви позволява да създадете прост уеб сайт за няколко минути. Платформата използват формат за плъзгане и пускане на контейнери със съдържание, така че можете лесно да добавяте функции и мултимедийни файлове към уеб сайта си. По същия начин можете бързо да премахнете всичко, което пожелаете.

Има много опции за ценообразуване, с които можете да изберете най-подходящия план спрямо това дали попадете в частните или бизнес потребители. След основната безплатна опция, най-евтиният план е 12 долара на месец, който ви осигурява неограничено пространство за съхранение, домейн име и кредит за Google Ads. Има вариант за малък бизнес, който би ви струвал 25 щатски долара месечно, с който получавате всички обичайни функции, както и някои изключително удобни корпоративни инструменти като защита на паролите и данъчни калкулатори.

4. Typo3

Когато става дума за безплатните платформи за управление на съдържанието с отворен код, TYPO3 стои високо. Това е една от най-популярните CMS система в света, използвана предимно в Европа и други региони. Ето защо е често срещан избор за тези, които търсят многоезични решения.

Добрата новина е, че тя е много гъвкава, така че компании с всякакви размери и мащаби, могат да се наслаждават на удобствата на платформата. Въпреки това, идва със солидна нужда от специално обучение, за това не можем да кажем, че е най-удобната и проста CMS в този списък. Поне не и за всеки.

5. Magento

Magento се фокусира върху създаването на персонализирани платформи в електронната търговия. Той идва точно на място, когато нуждата от по-висока сигурност в CMS пространството е обострена. Тъй като е едновременно мощен и лесен за използване, е особено подходящ за маркетингови организации и клиенти, които обслужва.

Magento е идеален за компании, които се занимават с дропипинг или търгуват в алтернативни платформи – като eBay, Amazon, Gear Best и други. Вградени за функции за маркетингово промотиране, инструменти за обслужване на клиенти и подробно отчитане.

Плюсове и минуси от реални потребители:

Мощни, много усъвършенствани функции и разбира се отворен код, без досадни месечни такси. Отлична многоезична и многоцветна поддръжка. Голям брой Magento експерти по света, които могат да окажат съдействие и професионална помощ при изграждането на вашия уеб сайт с платформата. Някои отлични готови теми, достъпни за закупуване на разумна цена хи широк набор от приставки, за да обхванат целия спектър от функциии, необходим на бизнеса.

Недостатъци:

Само базовата версия на Magento е евтина. Професионалните версии за първокласни корпоративни сайтове не са свободно достъпни. Цените им са високи и определено са само за хора, които могат да си го позволяват. Платформата има голям обем и за съхранението ѝ се изисква сериозен сървър. Необходимо е много време за персонализиране на сайта с помощта на Magento. Архитектурата е сложна и следователно отнема много време, докато изучите структурата на системата, както и е необходимо сериозно обучение на персонала, ако замисляте да се занимавате с нея сериозно.

6. Wix

Wix е един от лидерите в уеб дизайна – при тях „получавате това, което виждате“. Като маркетингова CMS, Wix блести със своята комбинация от удобни инструменти за публикуване, като съчетава огромни възможности за персонализация.

Известен е и с отличната си поддръжка и бързодействие. По същия начин, Wix изненадва със солиден списък от възможности за електронната търговия като кодове за купони за отстъпки и проследяване на инвентара.

Плюсове и минуси от реални потребители:

Wix е лесен за използване, интуитивен инструмент за правене на уеб сайтове. Не се нуждаете от напреднали знания, за да изградите собствен сайт, който да изглежда организиран, професионален и оригинален. Като начинаещи, можете да направите страхотни неща с Wix. Освен това, също може да използвате Wix от мобилни устройства, таблети и компютри, тъй като той има много лесен интерфейс за работа и разполага с богат асортимент от най-различни шаблони, които може да изплозвате за създаването на вашата корпоративна дигитална история.

Интерфейсът е изчистен и удобен и лесно се създават сайтове от нулата.

Недостатъци:

В безплатната базова версия на платформата, сте ограничени в броя полета, контактни форми и почти всичко останало откъм съдържание във вашия сайт. За да създадете наистина професионален портал, ще се наложи да се възползвате от платената версия, която не е ограничена. Не се харесва особено начинът, по който са подредени таблата за управление на сайта. Трудно е да се откриват фини настройки и пипкави детайли, откриването на инструменти като трафик на уеб страниците например определено не става особено интуитивно.

Pixpa e универсална платформа за създаване на уеб сайтове и уникална маркетингова платформа, която се използва от креативни професионалисти и малки предприятия по целия свят. Лесните му инструменти за плъзгане и пускане позволяват на всеки да демонстрира, споделя и продава онлайн без никакви познания за кодиране.

Той също така предлага интегрирани инструменти за маркетингово управление и генериране на приходи, включително платформа за електронна търговия, клиентски галерии, функция за блогове, ленти за съобщения и много други.

С 24/7 поддръжката и бюджетната цена на базовия план от едва 6 долара на месец, Pixpa е чудесна CMS система за рекламни послания и малки предприятия.

Преимущества и недостатъци от реални потребители:

Предимства: Лесен за създаване на уеб сайт с много възможности за управление на портфолио и електронна търговия за творчески професионалисти, художници, дизайнери, фотографи и други подобни. Не се изискват знания по програмиране.

Недостатъци:

Ограничени опции за избиране на шаблон и персонализиран за нуждите на потребителя дизайн и външен вид. Доста трудна миграция от друга блог система и почти невъзможно бързо импортиране на съдържание.

7. Bynder

CMS за брандове

Bynder е маркетингова платформа, която позволяна на компаниите на създават, намират, използват и работят заедно върху съдържанието лесно и удобно. Често разглеждаме системите за управление на съдържанието като златни инструменти за бързо и елементарно публикува на съдържание в интернет, но рядко се замисляме, че те могат да служат и като способ за управление на екипи.

Платформата предлага много висококачествени възможности за да помогне на ръководителите на търговски марки, маркетолозите и редакторите да произвеждат, одобряват и разпространяват ново маркетингово съдържание. Има и възможност за създаване на ръководство и споделяне на задачи, така че цялостното съдържание да е структурирано последователно и да съответства на имиджа на марката на компанията.

Въпреки че има някои изключителни и уникални функции, Byder е доста по-скъп от останалите приложения, въпреки че имате възможност за изпробвате услугата с 14-дневна пробна версия. Ще трябва да се свържете с компанията за изготвяне на персонализирана оферта с точни цени, но таксите варират в диапазона от около по 450 долара на месец, а в някои случаи могат да достигнат дори хиляди. Но ако управлявате голямо предприятие и търсите средство, с което да освободите голяма част от маркетинговия бюджет и да опростите много ежедневни задачи, отнемащи сериозно време, то може би тази система би била идеална за целта.

8. Flarum

Flarum е сравнително развиващата се и нова платформа за създаване на форуми, която идва с доста красив и минималистичен дизайн, осигурявайки възможност за поддържане на изключително бързи и интуитивни уеб портали. Макар и да идва с доста семпли възможности, това не означава, че няма всичко основно, необходимо за създаването на малка общност или сайт за конкретна среда или група.

Макар и да се представя като форум система, всъщност платформата не се ограничава в някакви рамки и може да бъде използвана както за създаване на интерес и оригинален на външен вид блог, така и за алтернативна платформа за групова комуникация.

И така, изглежда разгледахме всички популярни и набиращи скорост CMS платформи, които бихме ви препоръчали да използвате днес, ако пред вас стои дилемата как и с какво да изградите вашия личен или професионален уеб сайт. На която и от тях да се спрете, особено важно е да обърнете внимание, чe за качественият уеб сайт, платформата не е достатъчна. За него, особено важен и е надеждният хостинг.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
U4en
U4en

по брой бъгове и критични уязвимости ли са подредени?