Началото на тази година не се оказа добро за компютърната индустрия най-вече заради разкритите хардуерни уязвимости Meltdown и Spectre. През изтеклите месеци се появиха нови дистрибуции, по-старите станаха по-стабилни, а знаково събитие за Ubuntu бе отказът от разработването на Unity и завръщането към средата Gnome по подразбиране. Популярността на дистрибуциите се промени.

Тук са показани най-добрите Linux дистрибуции, подходящи за ежедневна работа, за изграждане на сървър и за експерименти. Използвана е информацията от уеб-портала Distrowatch, за приблизителна оценка на популярността на различните Linux дистрибуции.

На какво трябва да се обръща внимание

На практика всички дистрибуции се базират на едно и също Linux ядро и се използват едни и същи програми със свободен лиценз. Дистрибуциите много си приличат, но в същото време имат и много разлики. Ето някои основни моменти, важни при избора на конкретната дистрибуция:

  • Стабилност. Операционната система е само един инструмент, който трябва винаги добре да работи. Ако системата крашва, прекъсва и непрекъснато създава проблеми, то явно не е подходяща за работа
  • Достъпност на програмите. Операционната система е само една обвивка, в която ежедневно използваме най-различни програми. Очевидно е, че колкото повече софтуер има в хранилищата, толкова по-добре е за самата ОС.
  • Лесно използване. Системата трябва да е лесна за използване и да не изисква от потребителя обширни знания на нейното устройство.

Най-добрите Linux дистрибуции

Описаните тук дистрибуции са разпределени по области за по-лесна ориентация.

Ubuntu – най-добрата дистрибуция за домашно ползване

Ubuntu е една от най-популярните дистрибуции, създадена от Canonical на базата на Debian. Версиите с дълъг срок на поддръжка са много стабилни, особено ако не се бърза да се инсталира новата дистрибуция в първите дни след излизането й, и се изчака да излязат първите обновявания.

Със софтуера тук всичко е наред, понеже може да се използва огромната база deb пакети на Debian, налични са множество PPA хранилища, в които версиите навреме се обновяват. По подразбиране се използва работната среда Gnome, която е лесна за използване и не изисква някакви особени настройки. За много хора това е най-добрата дистрибуция към днешен ден. Linux Mint не е на първо място в класацията, понеже тя се базира на Ubuntu и не добавя нещо съществено ново, което опитният потребител не би си добавил, ако се налага.

Linux Mint – най-добрата дистрибуция за начинаещи

През 2017 година операционната система Linux Mint стана още по-популярна сред начинаещите потребители. Базира се на Ubuntu, стабилна е, и повечето софтуер, ръководства и инструкции за Ubuntu са подходящи и за Linux Mint.

Освен това, Linux Mint се разпространява и със собствената си работна среда Cinnamon, която повече прилича на Windows, отколкото на Gnome: има класическо главно меню, таскбар, стандартен десктоп, като всичко работи без допълнителни настройки. Голям плюс на Linux Mint е, че повечето драйвери за хардуера са включени в дистрибуцията и почти не се налага да се инсталира нещо допълнително.

Elementary OS – най-красивата дистрибуция

Elementary OS също се базира на Ubuntu и се разпространява със собствената графична среда Phanteon, която много прилича на MacOS X. Тази работна среда се базира на Gnome 3, но с вече готови настройки на дизайна на програмните прозорци, прозрачността и т.н.

CentOS – най-добрата сървърна дистрибуция

Сървърите осигуряват правилното функциониране на Глобалната мрежа. Операционната система на сървъра трябва да бъде стабилна, безопасна, да съдържа нов софтуер и да се обновява навреме. CentOS се разработва на базата на комерсиалната дистрибуция Red Hat Enterprise Linux (RHEL). На практика това е сглобена от сорс кодовете дистрибуция, от която е махнато брандирането.

CentOS е достатъчно стабилна, има достатъчно като за сървър програми и редица хранилища на Fedora, от които могат да се вземат нови програми.

Debian – най-стабилната дистрибуция

За най-стабилната Linux дистрибуция ненапразно се счита Debian. Официалните хранилища на Debian включват добре тествани програми, от които са премахнати всички грешки. От друга страна, това може да се счита за минус, понеже не се предлагат най-новите, а най-стабилните програми. Но Debian 9 излезе сравнително наскоро и програмите в хранилищата съвсем не са стари.

Lubuntu – най-леката дистрибуция

Леките дистрибуции се използват предимно за да дадат живот на стария хардуер. Това съвсем не означава, че те трябва да се използват само на древни компютри. Ако за вас е критична бързината на работа на операционната система и нейното време за реакция, можете да си изберете някоя лека дистрибуция, която да инсталирате на съвременен компютър.

За най-добрата лека Linux дистрибуция се счита Lubuntu, която е съвсем лесна за използване, а нейната функционалност не е орязана като PuppyLinux или TinyCore, понеже тя е част от Ubuntu семейството. Хардуерните изисквания на системата са съвсем умерени. Достатъчни са процесор Pentium 4 или AMD K8 с 512 MB оперативна памет. При използване на браузър се препоръчва 1 GB RAM. Използва се работната среда LXDE.

Gentoo – най-добрата дистрибуция за изучаване на Linux

Ако искате добре да разберете как се инсталира Linux, какви са процесите в системата, как се създава и компилира софтуер, то можете да пробвате Gentoo, Дистрибуцията предлага голям брой готови компоненти, които трябва да се изучат, инсталират и настроят.

Manjaro – най-бързо набиращата популярност дистрибуция

През последната година статистиката на Distrowatch показва голям ръст в производителността на Manjaro. Тази дистрибуция се базира на ArchLinux, но за разлика от оригинала, разполага с отличен графичен инсталатор, който дава една пълноценна операционна система, директно готова за работа.

Всички обновявания за Manjaro се тестват най-внимателно, като по този начин системата остава много стабилна. За инсталирането на програмите все още се използва Pacman, но с хубав графичен интерфейс. За много потребители, именно Manjaro е най-добрата Linux дистрибуция.

 


Това са най-добрите Linux дистрибуции в началото на 2018 година според статистиките на Distrowatch и друга информация. Ако ползвате нещо друго, споделете, за да умножим информацията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

35 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари