Journal of Money Economics публикува изследване, което показва, че бързото повишаване цената на биткойна през 2013 година е резултат от мошеничество. Авторите на изследването предупреждават, че и сегашните скокове на цените също биха могли да са моделирани.

В края на 2013 година Bitcoin курсът скочи от $150 на $1000 или повече от 6 пъти. Според изследването, промяната на цената се дължи на фалшиви сделки, инициирани от два големи играча. Авторите на този отчет подробно са анализирали транзакциите на печално известната борса Mt. Gox, осъществявала 70% от транзакциите с биткойни. През месец април 2014 година борсата бе ликвидирана поради обвинения за хакерство и кражбата на около 600 000 биткойна с обща цена $188 милиона.

В изследването се твърди, че причината за толкова резкия скок на биткойна са двата бота, условно наречени Маркус и Уили. Ботовете са търгували с биткойни, без да притежават каквато и са е криптовалута. „С увеличаването на количеството транзакции, ботовете са можели да оказват влияние върху цената на биткойна, спекулативно печелейки милиона долари“ – се казва в публикацията.

По този начин, средният обем на търговете на борсите се е увеличавал, дори и след отмяната на тези фалшиви сделки. В резултат от тази, според авторите на изследването, машинация, курсът на биткойна е нараствал средно с 4%, въпреки че иначе е демонстрирал понижаване.

Увеличеният обем на търговете е бил изгоден за Mt. Gox, понеже криптоборсата взема комисионни от всяка транзакция. Експертите косвено свързват бота Уили с опитите на собственика на Mt. Gox да скрие загубите от кражбата на въпросните 600 000 биткойна.

Специалистите предупреждават, че резкия ръст на броя на криптовалутите от 80 на 843 повишава вероятността ситуацията да се повтори с друга криптовалута. Много от тези пазари са съвсем млади и малки, и подлежат на подобни ценови манипулации.

Курсът на биткойна може да бъде манипулиран и поради високата концентрация на цифрови монети в ръцете на съвсем малък брой богати потребители. Credit Suisse наскоро публикува информация, че 90% от всички биткойни се намират в 4% от криптовалутните портфейли.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари