Най-добрите Linux програми за запис на видео от екрана

3
926

Записът на видео от екрана на компютъра не е особено стандартна задача, но има редица потребители, на които това е много необходимо. Така например, приложенията от този тип са полезни за създаване на уроци по програмиране или демонстрационни клипове за различните Linux дистрибуции и техния специфичен софтуер. Този вид запис на видео от екрана често се използва от геймърите, които по този начин запазват най-ярките моменти от геймплея и ги споделят със своите приятели и зрителите на YouTube каналите.

В ОС Windows към този вид задачи са се отнесли внимателно и възможността за запис на видео е вградена директно в операционната система. В Linux нещата са по-различни. В графичната десктоп среда GNOME записът на подобни видеа може да се извика с клавишната комбинация Ctrl + Alt + Shift + R, но по подразбиране се записват само къси 30 секундни клипове. Ето защо за тези цели в Linux е по-добре да се използват отделни програми.

Linux програми за запис на видео от екрана

OBS Studio

Най-функционалното решение даващо възможност за качествено прихващане и запис на видео от екрана на Linux системата е OBS Studio. Тази програма е позната не само на Linux потребителите, но и на хората, които използват операционните системи Windows и macOS. Тя дава възможност за записа на видео от няколко източника, включително с наслагването на изображенията. Възможно е транслирането към всички популярни платформи: YouTube, Twitchи т.н.

Програмата може да работи с кодеците Gstreamer, ffmpeg и x264. Що се отнася до ffmpeg, то той чрез неголеми настройки може да използва хардуерното ускоряване Nvidia NVENC. Записът на звук също може да става от няколко източника, като се дава възможност да се настрои силата на звука за всеки от тях. За съжаление, плъгините са във вид на DLL файлове и не могат да се използват в Linux.

За инсталирането на OBS Studio е възможно да се използва следната команда:

$ sudo apt install obs-studio

SimpleScreenRecorder

Друго популярно приложение е SimpleScreenRecorder или съкратено SSR. Интерфейсът на програмата се състои от няколко страници с вече подбрани настройки, но те лесно могат да бъдат променени – може да се избере друг кодек, брой кадри в секунда и редица други параметри.

Много приятна особеност на тази програма е поддръжката на голям брой кодеци, включително тези с хардуерно ускорение като Intel Quick Sync Video и Nvidia NVENC.

Но изборът на кодек трябва да се направи внимателно, понеже не с всички кодеци могат да бъдат получени нестандартни резолюции. Причината е в това, че изображението се разделя на блокове от по 4х4, 8х8 или 16х16 пиксела и размерът на изображението трябва да бъде кратен на тези числа.

Програмата SimpleScreenRecorder може да бъде инсталирана с помощта на следната команда:

$ sudo apt install simplescreenrecorder

Vokoscreen

Vokoscreen няма толкова много настройки, каквито имат OBS и толкова голям брой кодеци като SSR, но за повечето потребители осигурява всичко необходимо. Дадена е възможност за избор само на част от екрана, за броя на кадри, за настройка на кодеците. Приятното при кодеците е, че се поддържа хардуерното ускорение Quick Sync.

За съжаление, Vokoscreen създава известни проблеми при записа на звук от микрофона – програмата понякога намалява звука от микрофона до нулата.

Инсталирането на Vokoscreen може да стане и от конзолата с помощта на следната команда:

$ sudo apt install vokoscreen

Kazam

Ако не ви се занимава с различните настройки, то може би Kazam е за вас. Настройките са минимален брой, но за много хора това е съвсем достатъчно за записването на видео от екрана. За контейнер е избран mp4, а видеото се компресира с кодека h.264, а звука – с mp3.

За инсталирането на Kazam може да се използва следната конзолна команда:

$ sudo apt install kazam

Peek

Програмата Peek е с още по-опростен интерфейс, но е много популярна сред потребителите. Тя не записва звук и въобще няма подобна възможност. Но ако ви трябва да запишете участък от екрана при това в GIF формат, то Peek е изключително подходяща. Кодерът се справя перфектно. Маркираният прозорец на екрана се записва много компактно, като често пъти размерът на файловете в диска е под 1 MB. Това съвсем не е много за GIF файл с продължителност около 30 секунди. Много добри резултати се получават с тази програма при прихващането на видеа. Цветовете за на 8-битовата GIF палитра изглеждат много добре. Но ако все пак това качество не е достатъчно, възможно е допълнителното инсталиране на кодека gifski, който автоматично предлага настройки за най-вярно записване и възпроизвеждане на цветовете.

Самият запис на видеото се извършва в mp4 или webm формат с използването на кодека съответно h.264 или vp9. Ако звукът не ви интересува, смело можете да използвате Peek.

Инсталирането на Peek може да стане и от конзолата с помощта на следната команда:

$ sudo apt install peek

Финални думи

Това съвсем не са всички програми за запис на случващото се на екрана на една Linux машина. Пропуснати са приложенията с неудобен интерфейс и които работят само като част от друг по-голям софтуерен пакет.

Но ако се налага да се запише само случващото се в конзолата, то може да се използва помощната програма Asciinema. Тя записва всички действия в собствен текстов файл и дава възможност плеъра за възпроизвеждане на записаното да се вгради в сайта. Това е удобно за воденето на блогове по програмиране.

4.8 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари