Една от най-изявените кампании за възприемане на електрически автомобили току що приключи. Вийбе Вакер от Холандия официално завърши това, което бе обявено за „най-дългото пътуване с електрическо превозно средство в света“, спирайки пътуване, продължило около три години и 80 000 км. от Амстердам до Сидни, Австралия.

Tой тръгна на 15 март 2016 г. в модифициран VW Golf като част от инициативата Plug Me In, която имаше за цел да покаже осъществимостта и предимствата на електромобилите. Пътуването го отведе в 33 страни и разчиташе на комбинация от доброволци (за настаняване, такси и храна), както и спонсори, включващи технологични гиганти като Adobe и Canon.

Пътуването изискваше многобройни морски преходи и не беше толкова екологично, колкото би могло да бъде в резултат на това. Въпреки това, Вакер все още подчертава екологичните и икономическите предимства на неговото каране. Немодифицираният VW Golf би изисквал около 6700 литра гориво, за да завърши пътуването, което би струвало 4552 долара, ако разчитате на средните цени на бензина в САЩ през 2018 г. австралийската пустош.

Вместо това, Вакер е похарчил едва 300 долара за електричество за три години и повечето от тях са в австралийската пустош.

Може да се твърди, че Вакер е постигнал целта си, дори и да не е единствения, който преследва тази идея. Е-колите със сигурност бяха практична реалност през 2016 г., но изборът му по това време беше ограничен до премиум автомобили като Tesla Model X или машини с малък пробег – дори обичайният за Вакер голф не можеше да отиде повече от 170 мили с едно зареждане. Докато електромобилите все още са далеч от доминиращите през 2019 г., те са значително по-често срещани, достъпни и по-дългосрочни  като опции. По-строгите правила за емисиите, конкуренцията и икономиите от мащаба изиграха голяма роля в тази трансформация и не бихме изключили кампании като тази, соино също имат малка част с приноса си.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
11 Отговори на коментарите
12 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
13 Автори на коментарите
zoomГринго115ЖОРОТахтун Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Misho
Misho

От кога екологията се измерва в пари? Не знаех,че ако платиш по-малко за едно нещо, то е по-екологично от по-скъпият му еквивалент.

zoom
zoom

ха ха , интересен въпрос Мишо ! разрових се в нета . eGolf му дават ефективност 16,7 kWth за 100км . ток от въглищна централа средно генерира 955 гр СО2 за kWth . и като сметнем 0,167 х 955 = 159,5 гр СО2 за километър . а обикновен Golf 1.6 = 166 гр СО2 , a Golf GT 2.0 TDI 129 гр СО2 за километър .

та , ако тока не е от фотоволтаици , вятър, хидро централа или ядрена централа се питаме : оти ги ручаме жабетата … ?

змей
змей

стига така, хейтъри. В тока е бъдещето, новите технологии при батериите и ядрен синтез без отпадъци чукат на вратата.

P.S. Проблемът не есамо в CO2 (иначе браво за копираната математика). Проблемът е в твърдите частици, политика, войни и много други. Всички помним Мексиканския залив, нали?

Петров
Петров

Не знам защо хейтърите на електрическите автомобили винаги дават за пример електричеството произведено от топлоцентрали, че и в случая от въглищна топло-елетрическа централа. Понеже нали, няма как тока да идва от АЕЦ (те там в западна европа нямат такива, само лошите комунисти на изток), от ВЕЦ или пък от фото-волтаични източници. И после ти ги сравняват с един нормален автомобил. Нормален, ама по технически спецификации като нов. Ами я го сравнете с амортизиран дизелов автомобил, който веднага след новия му внос се е разделил с катализатора, DPF-а и EGR-a, щото така „на колата и е по-лесно да диша“ и го… Виж още »

Симеон
Симеон

Задари това мислене София е най-мръсната столица в Европа!Факт!

ПрахоКосмачев
ПрахоКосмачев

Сметките включват ли смрадта която рафинериите изхвърлят?

zoom
zoom

ха ха , хейт … в църквата да не споменаваме и дума за рогатия ли ? аз лично съм голям фен на електрическите коли . качвал съм се пробно на една , голям кеф е . с нетърпение очаквам първите поколения 4-5 годишни електрички да дойда и у нас по масово , че новите са ми скъпички . стандарта ми не е на заможен европеец . просто никога не се бях замислял за въпроса на Мишо . и си казвам дай да видя общите данни . спор няма че дизелите и бензините цапат и с други неща освен СО2 .… Виж още »

Гринго
Гринго

Върни се назад и си оправи сметката, че гледам никой не е забелязал що за математика си изплякал. Обяснявам грешката : с 1 квТч изминаваш не 1 км, а между 4 и 6. Т.е. тия 0,167 * 955 ги раздели на 5. Т.е. реално 30-40 гр./км., но ако тока идва изцяло от ТЕЦ, а при ДВГ приемаме тия емисии за чиста монета 😉

Да вметна : тук не смятаме както емисии при рафиниране на гориво(не са много), така и емисии при производсто И РЕЦИКЛИРАНЕ на батерии (засега най-същественото и никой не знае колко са те)

zoom
zoom

до Гринго , хммм … имам консумацията за 100км пробег , която е 16,7kWth , т.е. за километър е 0,167kWth . имам колко СО2 е „струвало“ производството на 1 kWth = 955гр , как казваш да изчисля сега колко СО2 „струва“ километър пробег ? . въпроса е доста опростен от мен , ето един човек си е направил труда да задълбае повече . и да , неправилно изчислявам по принцип , като взимам най-тежкия вариант , редно е да се смята целия енергиен микс като тежест , и той варира доста в зависимост от държавата : http://euanmearns.com/co2-intensity-of-electric-cars/ пък тук е… Виж още »

Memo
Memo

Все още са на Нулево ниво тея ЕлМобили–зимата парното е като вентилаторче,а да не казвам че ако си закача колесар с лодка или каравана и ще стигна на Левкада след 1 седмица път–по добре с камили.

жоро
жоро

Не сте прав колега. Парното си е ок. Проблемът, продължава да е свързан с цената. В България и за 4-5 хил. може да си намериш сносна кола. За 10 хил вече хубава. Като закачиш една тесла Х няма да имаш проблеми (освен липсата на 2та бъбрека де).

Visotsky
Visotsky

Текстът е сложен „едно към нула“. Има грешки и нелогичности, сред които и фрапиращи. Едно: „ако разчитате на средните цени на бензина в САЩ през 2018 г. австралийската пустош.“. Кое е САЩ, кое е „австралийската пустош“? Или е на едното място, или на другото. Две: „соино също имат малка част с приноса си“. Какво е „соино“? Печатна грешка на какво? И три: изразът „австралийската пустош“ звучи ефектно, но не е нужно да се повтаря. Българският език бяга от тавтологиите, а акцентът върху подобни фрази с известна претенция за стил се смята за леко инфантилен похват.

Тахтун
Тахтун

Сега огромна част от парите, които даваме за гориво отиват като акциз в бюджета. като падне консумацията на горива откъде ще се пълни той? Най-вероятно ще се вдигне цената на тока или данъците на колите. Екология, екология ама бюджетът иска пари.

ЖОРО
ЖОРО

разликата е че ток можеш да си правиш и сам…

115
115

Как ще го правиш този ток?