За първи път от месец февруари 2016 година Hummingbad не е на първо място по разпространение сред смартфоните и другите мобилни устройства.

Експертите по информационна сигурност от компанията Check Point съобщиха, че троянецът отстъпи лидерството на малуера Triada за Android, който досега бе на второ място. Този вирус дава възможност за зареждане в заразеното устройство на допълнителен вредоносен код с root права, който може да се внедрява в системните процеси.

Третото място в този своеобразен рейтинг е за Hiddad. Въпреки че основната функция на този компютърен вирус е показване на реклами, той получава достъп и до вградените в операционната система механизми за осигуряване на безопасността, като по този начин дава на хакерите възможност да получат достъп до конфиденциалните данни на потребителя.

Сред десктоп системите, специалистите от Check Point посочиха Kelihos – ботнет, използван за кражба на биткойни. От неговите атаки са пострадали 5% от организациите в целия свят. Следва рууткитът за ОС Windows HackerDefender и рансъмуера Cryptowall, заразил 4,5% от компаниите в интернет.

В този топ-10 са включени още рансъмуера Nemucod, програмата за кражба на лични данни RookieUA, многофункционалният бот Nivdort (познат и като Bayrob), банковите троянци Zeus и Ramnit, както и спам-ботът Necurs.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари