fbpx
3.2 C
София

Най-ясната и детайлна снимка на слънчево петно

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Хавайските астрономи публикуваха най-детайлната и ясна снимка на слънчево петно, която бе направена с помощта на наземния слънчев телескоп DKIST. На снимката е възможно да се различат структури с размер едва 20 км. Научната статия е публикувана списанието Solar Physics.

Оптичният телескоп DKIST (Daniel K. Inouye Solar Telescope) се намира Хаваите и е оборудван с 4,24-метрово главно огледало и система с адаптивна оптика. Към днешен ден това е най-големият и най-съвършен наземен слънчев телескоп. Неговото строителство започна през 2013 година и ще бъде окончателно приключено през 2021 година. Работата върху този телескоп продължи почти две десетилетия. Данните, получени от него, ще дадат възможност на учените по-добре да разберат фундаменталните процеси, управляващи поведението на Слънцето.

През месец декември 2019 година бяха осъществени първите тестове на телескопа DKIST, и тогава той засне слънчевото петно AR 2757. Сегашната снимка е несравнимо по-детайлна и по-ясна.

Размерите на това петно са около 16 000 км, като най-малките структури, които могат да бъдат различени на фотографията са с размери от около 20 километра. Самото петно изглежда тъмно понеже плазмата в него е по-хладна в сравнение с околните области. Тънката структура на петното се формира от мощни магнитни полета и постоянно се променя, което се забелязва в анимацията, съставена от снимките, получени от телескопа в продължение на 100 секунди.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини