Напускането на Ерик Шмид от Google: Как компанията се раздели с човека, който я превърна в ИТ гигант?

0
959

Ерик Шмид, човекът, който направи трансформацията на Google от стар ъп в Силициевата долина в глобален технологичен гигант, вече не е част от работата на компанията, нито от тази на дружеството – майка Alphabet, което е още един важен момент в неотдавнашните трусове в структурата на персонала на Google, които видяхме през последните няколко месеца.

Шмид, който беше изпълнителен директор на Google през 2001 г. е напуснал ролята на технически съветник на компанията през месец февруари тази година, според информацията от запознати лица. С това приключва 19 – годишната му работа в историята на Google, когато той е поканен от самите основатели на компанията и препоръчан от акционерите и инвеститорите, които отпускат средствата на Лари Пейдж и Сергей Брин за основаването и разрастването на компанията. Напускането на Шмид идва три години след като той заяви, че се оттегля като изпълнителен председател на компанията и повече няма да изпълнява оперативна роля.

Представители на Шмид и Google отказаха да дадат допълнителен коментар.

Напускането на Шмид бележи края на още един етап от развитието на Google, а промените в Google се отразяват на цялата технологичния индустрия по света. Напоследък Ерик бе обект на много съмнения и въпроси за конфликт на интереси, след като започна отявлено да участва в правителствени проекти и кампании. В кра яна миналата година Пейдж и Брин, които стартираха Google още като студенти в Станфордския университет през 1998 г. предадоха щафетата по управление на ръководната компания Aplhabet на Сундар Пичай, който от няколко години вече ръководи Google. Припомняме напускането на Дейивд Дръмонд, юрист в Google с 14 – годишна история във фирмата, който се пенсионира през месец януари тази година.

Изглежда познатото досега ръководство на Google си замина, заедно с едни от най-ценните служители, които представляваха част от същността на Google. Това накара много наблюдатели на индустрията да започнат да си задават въпроса дали най-голямата търсачка в света, с повече от 120 000 служители по целия свят, може да продължи да поддържа своята известна свободна култура. През последните три години напрежението между ръководството и служителите се засили заради честите обвинения за сексуален тормоз, насочени към висшите ръководители, работата по цензурирана версия на Google за Китай, където към момента Google е забранена за използване, тясното сътрудничество по разработване на изкуствен интелект с Министерството на отбраната на САЩ и потенциално насочване на Al проектите към милитаристични цели, както и премахването на правилото „Don’t be evil“ от моралния кодекс на Google.

Влиянието на Шмид в управлението на Google постепенно намаляваше, след като той се оттегли като изпълнителен директор на компанията през 2011 г. Все пак връзките му с управлението предизвикаха отстъпление, тъй като Шмид разрасна работата си по американските военни инициативи. Той е председател на съвет за иновации в областта на отбраната – консултативна група, насочена към внедряването на нови технологии в Пентагона, включително и напредъка на машинното обучение. Шмид също е председател на Комисията по национална сигурност на изкуствения интелект, която съветва Конгреса по внедряването на Al в звената на отбраната. Критиците обаче се притесняват, че Шмид може несправедливо да е прокарвал финансовите интереси на Google при съставянето на проектите за работа с военните.

По-рано тази седмица Андрю Куомо от правителството на Ню Йорк заяви, че Шмид ще бъде председател на комисията, на която ще бъде възложена задача да актуализира технологичната инфраструктура и практики по държавата по време и след коронавирусната пандемия. Групата ще се занимава с теми и въпроси като телездраве, широколентов интернет достъп и дистанционно обучение, както каза самият Шмит. Назначаването също предизвика опасения относно влиянието на големите технологични компании върху публичния сектор, особено предвид предишните скандали за поверителността на потребителските данни в Google.

65 – годишният Шмид се присъединява към Google още по време на неговата роля на главен изпълнителен директор на софтуерния производител Novell. По това време той вече е добре познат на Лари Пейдж и Сергей Брин, като назначаването му е било подкрепено от инвеститора в рисков капитал Джон Доер от Клайнер Перкинс и Майк Мориц от Sequoia Capital. По време на мандата на Шмид, компанията се разширява отвъд корените си като търсачка и започва да насочва вниманието си към други технологии, включително мобилни телефони и излъчване на видео онлайн. Освен това, благодарение на корпоративната структура, изградена с участието на Шмид, Google днес може да отбележи непрекъснато нарастващия си финансов успех. Шмид също така помогна компанията да стане публична и да излезе на фондовия пазар през 2004 г., именно което го направи милиардер – в момента той все още притежава около 5,3 милиарда щатски долара в еквивалент на акции на Google.

Шмид остава изпълнителен директор на Google в продължение на едно десетилетие, преди да поеме позицията на изпълнителен председател, а Пейдж поема поста на изпълнителен директор. През 2015 г. компанията разкри своя план за преструктуриране, създавайки компанията – майка наречена Alphabet, която става ръководител на Google. Персоналът е преназначен след напускането на Шмид, съобщи запознато лице.

Ерик Шмид получаваше символично годишно възнаграждение в размер на 1 щатски долар, абсолютният минимум от гледна точка на юридическите изисквания, за работата си като съветник на Alphabet.

Припомняме, че през 2005 г. избухна скандал за огромния набор от потребителски данни, които Google събира от ползвателите на техните услуги. Тогава популярният технологичен портал CNET публикува статия, в която разкри, че в масивите на Google присъства дори лична информация за самия Ерик Шмид, както и информация за нетната стойност на неговите активи, както и че е бил участник на Burning Man.

Шмид също така беше обсъждана тема в медиите през 2009 г., когато преразгледа своите възгледи относно потребителските данни и поверителността. Тогава на въпроса „Можем ли да се доверим на Google?“, Шмид нееднозначно отговори „Ако имате нещо, което не искате никой да узнае за вас, може би не трябва да давате възможност на Google или която и да било технологична компания на има достъп до него“.

Съвсем наскоро Шмид във виртуална среща разкритикува отговора на САЩ на кризата COVID-19, като заяви, че правителството е реагирало прекалено бавно, а мерките са неорганизирани. След това той засегна ролята на Силициевата долина в подпомагането на хората да получават информация и да общуват по време на кризата и каза, че американците трябва да бъдат „благодарни“, че технологичните компании са успели да получат финансиране навремето и днес да подпомагат хората по целия свят.

„Ползата от тези корпорации, с които ние обичаме да казваме, че се злоупотребява, е комуникацията, която ни осигуряват, възможността ни да мислим за здравето съвместно, информационното ни осигуряване е огромна благодат. Помислете само какъв би бил живота в Америка без съществуването на Amazon или Google“, каза той след края на конференцията на Икономическия клуб в Ню Йорк през април.

С това, както съобщават от CNET, приключва почти 35 – годишната история на Ерик Шмид в технологичния свят. Роденият през 1955 г., принстънски възпитаник, инженер по електротехника, през 80-те години на миналия век е заемал различни длъжности в компаниите Xerox Bell Laboratories, Zilo и Sun Microsystems.

Според списание Форбс, към момента стойността на нетните активи на Шмид надхвърля 15,6 милиарда щатски долара, като бизнесменът е автор на три книги по личностно развитие и прогнозиране на технологичното бъдеще, както и баща на две деца – Софи и Алисън. На този етап нямаме информация какви са плановете и към какво ще поеме милиардера от тук нататък, въпреки че някои слухове гласят, че най-вероятно Шмид няма планове да влиза в управлението или работата на нови компании, а ще се отдаде на инвестиционната си дейност и семейството си.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари