fbpx
2.1 C
София

НАСА: Астероид с размер на автобус ще мине на само 3400 километра от Земята след три дни

Най-четени

Астероид с размерите на лондонски автобус ще направи четвъртото най-близко приближаване до Земята тази седмица. Космическата скала, известна като 2023 BU, беше открита от НАСА едва миналия уикенд, но ще се доближи на 3 400 километра от повърхността на нашата планета.

Това ще стане в петък, на 27 януари, в 02:30 часа българско време.

Повечето астероиди преминават отвъд разстоянието на Луната. Този ще мине много по-близо и ще бъде най-близкият за последните 300 години. Обектът е около половината от размера на известния Челябински метеор, който удари Земята през 2013 г.

Астероидът ще направи четвъртото най-близко преминаване от повече от 35 000 минали и бъдещи приближавания до Земята, според Центъра за изследване на обекти в близост до Земята (CNEOS) на НАСА. 

Той съхранява данни, обхващащи периода от 1900 до 2200 г.

Събитието ще бъде излъчено в пряко предаване, организирано от проекта „Виртуален телескоп“ (VTP) в Италия, за да могат хората да го наблюдават. Това ще бъде единственият начин да се види астероидът. 2023 BU е толкова малък, че ще свети твърде слабо, за да се види с невъоръжено око.

Космическата скала ще профучи покрай Земята със скорост над 53100 километра в час на разстояние 10 500 километра от центъра на нашата планета и 3 400 километра от повърхността.

Размерите му са около 3.8 на 8.5 метра.

Въпреки че е забелязан едва преди пет дни, експертите са изчислили орбитата му и настояват, че няма никакъв шанс 2023 BU да удари Земята при това конкретно приближаване. 

Въпреки това, дори и да се случи, има голяма вероятност да не достигне повърхността. 

Космическите скали с диаметър по-малък от 25 метра най-вероятно ще изгорят, ако навлязат в земната атмосфера, твърдят от НАСА. Те ще причинят малки или никакви щети на земята.

Въпреки че няма да се сблъска с нас, според някои определения астероидът технически ще премине през най-горната област на атмосферата на нашата планета, която е известна като „екзосфера“.

Тя се простира на разстояние от около 10 000 километра до максимум 120 000 километра над Земята.

Въпреки това повечето учени не смятат този регион за истинска част от земната атмосфера, тъй като въздухът там е прекалено разреден.

Въпреки това астероид 2023 BU ще премине в орбитата на геостационарните спътници над Южна Америка. Това все още е далеч от Международната космическа станция, която е на 400 километра от Земята.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини