fbpx
16.4 C
София

НАСА иска дронове в небесата на всички големи градове, които да доставят пакети и поръчки на хората

Най-четени

След по-малко от десетилетие небесата на поне един град в САЩ ще бръмчат от безпилотни електрически самолети (дронове), доставящи на хората пакети и поръчки – поне ако планът на НАСА за бъдещето на дроновете се сбъдне. Джим Бриденстийн, администратор на НАСА, обяви идеята във вторник, но знае, че това няма да бъде никак лесно.

„Ние се движим бързо, искаме да видим до 2028 г. поне един град, а може би и повече от един, в който почти всичко да се доставя от стотици безпилотни въздушни апарати. Те биха могли да превозват товари или превозват дори хора, извършвайки хиляди мисии всеки ден.“

За да се превърне визионерската мечта на НАСА в реалност, асоциацията ще използва симулираща програма за „голямото предизвикателство“, за да оцени състоянието и възможността на съществуващите технологии да реализират плана. Бриденстийн оприличи подхода към голямото предизвикателство за роботизирането на транспорта на стоки и хора на САЩ като експеримента от 2004 г., който в крайна сметка доведе до днешните усилия за самостоятелно управление на автомобили и компании, включително и от страна на Waymo, Cruise и Uber. НАСА работи по по-скромното голямо предизвикателство за градска въздушна мобилност за 2022 г. предназначено като крачка към едно наистина ново бъдеще.

Дроновете сега

Дроновете, към момента се използват за дейности като заснемане на филми, наблюдение на рафинерии на нефт, военно разузнаване и подпомагане на операции по спасяване или заловяване на лица. Преминаването от онзи свят към такъв, в който дроновете ще бъдат нещо обичайно, ще изисква големи промени не само в технологията, но и в безопасността, регулациите и социалното приемане. Ясно е, че администрацията на Тръмп иска да насърчи промяната, но е и да играе роля в нея, а само да наблюдава, когато тя се случва.

Много компании работят по нови технологии за дронове. Amazon Prime Air има нов дизайн за дронове за дсотавка на стоки, а UPS иска да доставя медицински консумативи до болници и домове.

Ще предизвикат ли дроновете революция?

Бриденстийн знае, че ще има много предизвикателства. Сред тях са проблемите с инфраструктурата, като намирането на места за приземяването на дроновете. Другият съществен проблем е шумът.

Той вярва, че част от решението ще включва преминаване към дронове, захранвани от акумулаторни батерии към такива от газово захранване – често използвано при днешните модели летателни безпилотни апарати, които служат за превозването на големи товари.

„Много от тези превозни средства ще бъдат хибридни електрически или напълно електрически. Електрическите превозни средства ще намалят разходите, ще намалят шума и въглеродните емисии“, каза Бриденстийн. Той очерта напредъка на дроновете като въпрос на национален престиж и икономически усепх, възглед, който се свързва с фокуса на президента Доналд Тръмп върху увеличаването на търговския излишък на нацията.

„Искаме да гарантираме, че авиацията ще увеличи износа на Съединените американски щати“, каза Бриденстийн.

Лунната мисия на НАСА

Силата на американската авиационна индустрия се основава на минали инвестции и за това страната трябва да инвестира пари за изследвания на градската въздушна мобилност точно сега, каза той. Повечето хора свързват НАСА с космически мисии, но Бриденстийн се усмихва на това, като казва, че хората забравят, че първата буква „А“ в абревиатурата НАСА, означава „Аеронавтика“.

Но той говори и за останалите мисии на НАСА, включително за усилията да заведе хора на Луната и Марс. НАСА, с подкрепата на конгресните републиканци и демократи, както и с тази на Тръмп, разшири графика на своята мисия Артемида за създаване на лунна база.

„Ние имаме много задачи по програмата Артемида… Да заведем следващия човек и първата жена на южния полюс на Луната до 2024 г., е основната ни мисия. Ще го направим рамките на тези пет години, именно чрез създаването на устойчива инфраструктура, която да ни позволи да отидем до Марс.“, каза Бриденстийн.

Възможно е НАСА да изпрати дори две жени на Луната, каза той, но определено ще има поне една.

Артемида е сестрата близначка на Аполон, която е богинята на Луната. В тази мисия, определено трябва да има жена – заключи Бриденстийн.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини