Всеки обича черните дупки. Те са странни и загадъчни и всички се побъркахме, когато видяхме първото изображение на черна дупка през април. Експертите по черните дупки на НАСА, направиха изявление в Reddit в петък, за да отговорят на много въпроси относно тези загадъчни обекти.

В дискусията има много увлекателна информация, но най-добрата новина е, че според последните изследвания на учените, нашата планета най-вероятно няма да бъде погълната от черна дупка.

We are scientists who study black holes using NASA missions and data! Ask Us Anything! from space

 

Научният астроном на НАСА Варуджан Горджиян пое водеща роля в отговора на въпроса до колко вероятно е нашата планета да бъде погълната от черна дупка.

„Изобщо не е много вероятно. Космосът е много голям и вероятността черна дупка да премине близо до нас е изключително малка, а и самите черни дупки са редки обекти“, написа Горджиян

Един момент?! Да премине близо до нас?! Да. Някои черни дупки могат и да се движат.

„Супермасивните черни дупки, които стоят в центровете на галактиките, ще останат там, освен ако не се случи нещо катастрофално, като директен сблъсък и сливане на две галактики“, споделя уебсайтът на НАСА Чандра през 2011 г. Според изследователската агенция, един потенциален сблъсък между две галактики ще протече с изключително висока скорост… По-бързо от човешко премигване.

НАСА пусна забавно видео с инструкции за безопасност с черни дупки тази седмица, което дава информация за основните понятия и характеристики на тези астрономически обекти. В Reddit, учените се задълбочават в много подробни научни дискусии. Заключението на всички обаче, е ясно – не искате да се доближите до черна дупка.

„Ако човек попадне в периметъра на черна дупка, вероятно ще бъде смачкан до неузнаваемо малка точка“, пише физикът Дарил Хагард от университета Макгил в Reddit.

Хубавото е, че не очакваме черна дупка да премине близо до Земята. Астероидите обаче са друг въпрос.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
pedro
pedro

За да се сблъскат две галактики за по-малко от премигване, означава, че за същото време за което окото мига трябва няколко светлинни години разстояние да се изминат, което пък отвсякъде противоречи на теорията за относителността. Т.е. явно преводът е доста алабала или човека нещо се е изцепил без да мисли. Според мен под мигане има предвид в „космически“ мащаби. Да речем 1000-2000 г. или нещо такова. А сблъскването на галактики така както го представя няма как да стане защото звездите са на такова голямо разстояние по между си, че вероятно единици от милиарди биха се сблъскали. Повечето ще се разминат… Виж още »

Кольо
Кольо

„Те са странни и загадъчни и всички се побъркахме“
Като сте се побъркали, беш при психиатъра си. 😀

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Успокойте си текста малко, на никой не му дреме за черните дупки, точно затова бяха хилядите мемчета с тази снимка… По-изгубени сте и от руски сателит от комунистическо време станали хората, с никакъв усет, кое какви реакции поражда, кой изказ какво означава.. трагично ще се усмихна