През март месец тази година, трябваше да бъде реализирано първото излитане до космоса с екипаж, съставен само от жени, но се наложи НАСА да отмени това историческо събитие заради проблем с доставките на скафандри, които са задължителна част от астронавтските костюми. Сега, най-накрая мисията се реализира, като от Агенцията вече бяха сигурни, че няма да възникнат форсмажорни обстоятелства, които отново да спънат мисията, съобщават от портала Engadget.

Астронавтите Кристина Кох и Джесика Меър са излезли от Международната космическа станция (МКС) и са достигнали до открития космически вакуум в 12:30 часа българско време на 18 октомври. Събитието е излъчено на живо и в момента от него е наличен запис в сайта на НАСА или в YouTube.

 

Кох и Меър са заменили зарядно-разреждащото устройство на батерията, което не е успяло да се активира, след като преди няколко дни са били инсталирани нови литиево-йонни батерии извън МКС. Цялата мисия е отнела около шест часа. Костюмът на Кох е бил снабден с червени ивици, като тя е използвала шлем с номер 18. Скафандарът на Меър е бил без ивици и с шлем номер 11.

Тъй като през месец март, доставчиците на НАСА можеха да произведат само един скафандър от среден размер, се наложи първата мисия в открития космос изцяло от жени да бъде отложена до този момент, когато най-сетне космическата агенция имаше готовността да осигури всичко необходими за изпълнението на тази преломна мисия. Когато става дума за астронавтски костюми, производството наистина е изключително скъпо и трудоемко, като проектирането на костюми със среден размер е отнело месеци. Освен това, прилягането е трябвало да бъде перфектно, за да може костюмът да защити астронавта от суровите условия на открития космос.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари