fbpx
18.6 C
София

НАСА обяви компаниите, които ще разработват модула за кацане за пилотираната лунна мисия Artemis

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

НАСА обяви трите американски частни компании, избрани да разработват модула за кацане за лунната мисия Artemis, планирана за 2024 година. Това са Blue Origin, Dynetics и SpaceX, които след 50 години ще върнат хората на Луната.

Всяка една от тези компании представи свой, съвсем различен от другите проект. Представителят на НАСА Лиза Уотсън-Морган, която отговаря за програмата Human Landing System, изрази удовлетворение от това разнообразие на проекти за лунния модул за кацане.

„Освен нашата основна цел за завръщането на хора на Луната, този моноговекторен подход ще ускори процеса на разработването на критично важните системи за всички типове апарати и модули за кацане, както пилотирани, така и автоматични“ – каза тя.

Сега, в рамките на полученото държавно финансиране, специалистите на избраните компании ще работят в тесен контакт със специалистите на НАСА, които ще им предадат натрупания многогодишен опит на агенцията и ще им помогнат да опростят интеграцията с проектите и процедурите на НАСА. Нека да разгледаме какво предлагат избраните компании в рамките на този проект.

National Team и Blue Origin

Космическата агенция на притежателя на Amazon и най-богат човек в света Джеф Безос – Blue Origin е водещият изпълнител в алианса National Team, в който освен Amazon участват и признати имена в аерокосмическата индустрия – корпорациите Lockheed Martin, Northrop Grumman и Draper. Може би за това техният модул за кацане Integrated Lander Vehicle (ILV) е изграден по класическата, проверена от времето тристепенна схема.

Самата Blue Origin се заема с разработването на спускаемия модул, оборудван с криогенните двигатели BE-7 използващи течен кислород и течен водород, за разработването на които компанията е посветила три години. Lockheed ще изгражда модула за завръщане, включващ кабина за екипажа, която има много общо с дизайна на кораба Orion, разработван от тази компания. Northrop Grumman отговаря за трансферния модул, който се базира на техния товарен кораб Cygnus. Освен това, Northrop Grumman ще разработва и системата за дозареждане, която ще демонстрира възможността за повторно използване на техниката. Компанията Draper се заема с навигацията, управлението, авиониката и софтуера, с което отдавна се занимава по поръчките на НАСА.

ILV на National Team ще бъде съвместим с възлите за скачване на космическите кораби Orion и бъдещата лунна станция Gateway. Отделни елементи от този модул за кацане могат да се използват и отделно както в комерсиалните ракети, така и с помощта на тежката ракета носител Space Launch System на НАСА.

Dynetics

Това е най-малко известната сред компаниите, избрани от НАСА. Dynetics е основана през 1974 година, а нейната дейност е създаването на електронно-оптични и инфрачервени сензори, разработването на специализиран софтуер, кибербезопасност, доставка на компоненти за автомобилната индустрия, радари, системи за управление на ракети и бомби. Dynetics навлиза в космическата индустрия през 2010 година. Сред нейните достижения са изстрелването на цяло съзвездие микросателити за мониторинг на Земята, участие в разработването на Space Launch System и на двигателите AR1 съвместно с Aerojet Rocketdyne. В края на 2019-та Dynetics е закупена от корпорацията Leidos, която е включена в S&P 500.

Концепцията Dynetics Human Landing System (DHLS) е спускаем модул от само една степен и група автоматични космически модули с гориво, които кацат близо до набелязаното място и зареждат с гориво DHLS по време на различните етапи на мисията. Характерна особеност на спускаемия модул на Dynetics е много ниското разположение на пространството за екипажа, което опростява излизането на астронавтите на повърхността на Луната.

SpaceX

Космическата компания на Илън Мъск предлага за кацане на Луната да бъде използван бъдещият космически кораб Starship.

Космическият кораб Starship използва двигателите Raptor, разработени от SpaceX, а схемата на полета до Луната предвижда дозареждане на кораба в ниска околоземна орбита от специални безпилотни космически танкери от платформата Starship.

Дизайнът на този космически кораб е характерен с просторната кабина за екипажа и двата високо разположени шлюза за излизане на повърхността. Навярно спускането ще става с помощта на асансьор.

Извеждането на Starship в космоса се планира да стане с помощта на ракетата SpaceX Super Heavy. Корабът ще има система за съвместимост с Orion и лунната станция Gateway.

Космическата програма Artemis

Artemis 1 е първата безпилотна мисия в рамките на космическата програма Artemis, която е планирана за 2021 година. Корабът Orion трябва да остане в космоса три седмици, включително три дни в ретроградна лунна орбита.

Пилотираната мисия Artemis 2 е набелязана за четвъртото тримесечие на 2022 година. Полетът, включващ обиколки около Луната, ще продължи 10 дни. В същото време с извеждането към Луната на сервизния модул Power and Propulsion Element, който всъщност включва само електроцентрала и блок йонни двигатели, ще започне строителството на лунната космическа станция Gateway.

Сглобяването на Gateway ще продължи с извеждането в космоса на техника и материали през 2023 година и четири изстрелвания през 2024-та. Именно за 2024 година е планирана и мисията Artemis 3, при която е предвидено кацането на спускаем модул с астронавти. Това ще стане за първи път след 1972 година.

Както обикновено се случва с подобни големи космически програми, забавянията са неизбежни. А кой точно от всичките изброени дотук проекти ще избере НАСА ще разберем след една година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини