НАСА отвори недокосваният от 40 години контейнер с лунен грунт

11
2246

При полетите в рамките на мисията Аполо в началото на 1970-те години НАСА получи няколко проби от повърхността на Луната. Към днешен ден агенцията пази недокосван контейнер с две епруветки, запълнени с лунен грунт. Сега НАСА съобщи, че съвместно с девет изследователски групи контейнерът, съхраняван 40 години в хранилището на НАСА, е отворен.

Новата инициатива получи името „Проект за анализ от следващо поколение„. Специалистите ще започнат възможно най-подробното изследване на грунта. Те са взели епруветката с 60 сантиметровия слой с камъни и пясък. През 70-те години на миналия век НАСА е взела решение тези образци да не бъдат докосвани до появата на нови технологии, с помощта на които лунният грунт ще може да бъде изучен по-добре.

Учените са използвали рентгеново сканиране за създаването на триизмерно изображение на намиращото се вещество в епруветката. По този начин ще бъде определена структурата на грунта и ще се предложи най-ефективния метод за неговото нарязване на части за по-нататъшно изучаване. След това плътният образец е изваден от епруветката и разделен на сегменти от по 6,35 мм.

„Резултатът, получен от анализа на тези образци ще дадат на НАСА ново разбиране на Луната“ – каза Чарлз Шийрър, научен сътрудник на космическата агенция на САЩ.

Втората епруветка ще бъде отворена в началото на 2020 година. Специалистите имат четири години на разположение, за да направят подробни изследвания, информацията от които ще помогне за по-доброто планиране на следващия пилотиран полет до Луната, планиран за 2024 година в рамките на мисията Артемида.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари