НАСА откри органични вещества в спътника на Сатурн

0
534

Човечеството досега не е откривало признаци за съществуването на живот извън пределите на Земята. Но учените все по-често говорят за наличието на подходящи условия в другите обекти на Слънчевата система. А сега в покрития с лед спътник на Сатурн НАСА откри органични вещества.

На заледения Енцелад бяха открити азотни и кислородни съединения, които на Земята участват в образуването на аминокиселини. Данните бяха получени от космическата сонда Cassini, мисията на която приключи още през 2017 година. Веществата бяха открити в късчетата лед, изхвърлени от хидротермалните източници на спътника.

Експертите на НАСА заявиха, че това откритие няма как да бъде счетено за доказателство, че на Енцелад има живот. Учените все още не знаят, необходими ли са аминокиселините за формиране на организми в условия, различни от земните. Анализът на получената информация потвърди хипотезата от 2017 година, че на Енцелад има всички необходими условия за зараждането на живот. Тогава бяха открити сложни молекули, а сега тази хипотеза се потвърди с откриването на органични вещества.

Учените на NASA считат, че водородът в океана на Енцелад би могъл да се използва от микроорганизми (ако ги има) за получаване на енергия чрез реакция с разтворения във водата въглероден диоксид. Досега на Енцелад бяха открити четири от шестте от най-важните елементи за наличието на живот – въглерод, водород, азот и кислород. Последното откритие допълва основните елементи на дървото на живота.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за