Може ли да лети хеликоптер в атмосферата на Марс? НАСА е на път да даде отговор на въпроса, като обяви в сряда, че към марсохода „Марс Роувър 2020“ е прикрепен хеликоптер, който ще изстреля на червената планета догодина. Марс Роувър 2020 трябва да кацне на планетата през февруари 2021 г, и ако всичко върви по план, след това хеликоптерът ще стане първият летателен апарат, летял на планета различна от Земята.

Хеликоптерът ще изпълнява двойна мисия. НАСА ще го използва, за да види как условията в космоса влияят на авиацията и да докаже, че на Марс могат да летят хеликоптери, дронове, самолети и други летателни апарати. Веднъж във въздуха, оборудваният с фотоапарат хеликоптер ще покаже възможността за изследване на Марс от въздуха.

 

„Нашата работа е да докажем, че автономният, контролиран полет може да бъде изпълнен в изключително тънката и слаба марсианска атмосфера. Ако полетът на Марс е успешен, с нетърпение очакваме деня, в който летателните апарати и вертолетите на Марс могат да играят важна роля за бъдещите проучвания на червената планета.“, заяви МиМи Аунг, мениджър на проекта „Хеликоптер на Марс“.

Тънката атмосфера на планетата, която Аун споменава, означава, че хеликоптерът на Марс трябва да бъде едновременно достатъчно лек и мощен. Той ще използва слънчеви панели за зареждането на батериите си и ще работи с вграден нагревател за преодоляване на ниските нощни температури. Хеликоптерът ще бъде автономен – все пак най-близкият човешки индивид ще се намира на 225 милиона километра, така че всякакъв вид ръчно управление е невъзможен. За сега.

НАСА първа обяви плана си да прикачи хеликоптер към своя Марс Роувър 2020 през миналата година, но разработва технологията от 2013 г.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари