НАСА показа още един клип на излитането и кацането на Ingenuity

1
656

На 21 април тази година специалистите от лабораторията за реактивно движение на НАСА (Jet Propulsion Laboratory, JPL) показаха още едно, по-детайлно видео но излитането и на кацането на марсианския дрон Ingenuity. Изображенията са специално заснети в режим на оптично увеличение от страна на специализираната камера Mastcam-Z, която е поставена на борда на марсианския роувър Perseverance.

Не се вижда най-горната точка на полета, но експертите на НАСА обръщат внимание на сянката на дрона, която се вижда при неговото излитане и кацане. Специалистите на американската космическа агенция подчертаха, че това видео показва колко меко е било кацането на дрона.

Едновременно с това НАСА обяви кога ще се състои вторият полет на малкия хеликоптер Ingenuity. Това ще стане днес, 22 април, в 12:30 часа наше време. Планирано е дронът да се издигне на височина 5 метра, да се задържи на тази височина за няколко секунди, да направи няколко кръга, при които да заснеме всичко, което се намира под него, след това да се наклони на няколко градуса настрани, да се отдалечи на два метра и след това да се завърне на мястото, откъдето е излетял.

Полетът трябва да се състои днес по обяд, но НАСА ще получи заснетите видеа и снимки няколко часа по-късно и ще ги публикува в уеб пространството.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари