НАСА предложи споразумение на Русия за съвместно усвояване на Луната

9
545

НАСА публикува в своя официален сайт своите нови принципи за усвояване на Луната. Документът се нарича Artemis Accords и се базира на вече съществуващите споразумения за дейността на човека в космоса и не претендира да бъде първият пълноценен юридически акт за изследване на естествения спътник на Земята.

В текста има много препратки към „Договора за Космоса“ от 1967 година, който е подписан от над 100 държави. В документа са изброени десет принципа на усвояване на Луната, които регламентират протичането на американската мисия Артемида, както и следващите космически програми.

Този документ бе необходим, понеже в програмата за усвояване на Луната ще вземат участие не само държавните, а и частните структури, както и други държави.

В Artemis Accords специално се подчертава, че всички действия в рамките на Артемида трябва да имат мирни цели и намерения. Те трябва да са прозрачни, като всички участници в мисията трябва да бъдат своевременно и подробно уведомени за бъдещите планове и действия. Освен това, всички използвани системи трябва да бъдат функционално съвместими, за да може да се гарантира безопасността на хората. Всички страни трябва да се стремят към използването на вече приетите международни стандарти, а ако е необходимо, да разработят нови стандарти, които да поддържат тази съвместимост.

Параграфът за взаимна помощ при възникване на извънредни ситуации е специално отделен. И още, НАСА предлага задължителното регистриране на всички обекти в космоса с цел безопасна координация на действията. Трябва да се осъществява и оперативно споделяне на тази информация.

В документа се казва още, че всички участници в лунните мисии трябва да запазват и съхраняват всички артефакти, които биха могли да имат историческо значение.

Важен момент в Artemis Accords е, че всички участници в новата инициатива могат да извършват добив на ресурси и полезни изкопаеми на Луната, но в съответствие с „Договора за космоса“. За да се избегнат евентуалните конфликти при този добив всички участници трябва да обозначат свои безопасни зони около местата на своята активност. Необходими са данните за местонахождението на всяка област, нейните координати и вида на провежданите в нея операции.

В Споразумението отделно се казва, че всички участници трябва да спазват препоръките на ООН за намаляване на космическия боклук, като всички инструменти и летателни апарати трябва по възможност да се утилизират.

Директорът на НАСА Джеймс Брайдънстайн счита, че споразумението Artemis Accords ще постави началото на нова ера в покоряването на космоса.

„Ние каним и призоваваме Русия да бъде част от Споразумението Артемида. Ние считаме, че би било добре, ако целият свят се съгласи на правилния подход към мирното изследване на космоса“ каза Брайдънстайн.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари