10.7 C
София

НАСА представи електрическия самолет Maxwell X-57

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Летателният апарат с 14 електродвигателя трябва да се издигне във въздуха до края на 2020 година. Неговите конструктори обмислят какви точно акумулаторни батерии да използват, за да може да се осигури максимална далечина на полета.

Транспортът е един от главните източници на парникови газове, които са причина за глобалното затопляне на атмосферата. Едно от възможните решения е отказ от двигателите с вътрешно горене, които използват изкопаемо гориво. Но прогресът в това отношение е твърде слаб: докато електромобилите са вече нещо твърде обичайно, електрическите самолети се възприемат като екзотика.

Свой дял в разработването на електрически самолети добавя и НАСА представяйки експерименталния летателен апарат Maxwell X-57. Вместо традиционни ДВГ той е оборудван с 14 електрически двигателя, които са по-ефективни, не изхвърлят въглероден диоксид и много по-малко шумят. Захранването на този самолет се осъществява от литиевойонни батерии.

Уеб порталът Digital Trends отбеляза, че сегашната версия на Maxwell X-57 засега не е готова за комерсиално използване и че това е ранен прототип. Крайната цел на проекта е създаването на нови технологии, които ще направят авиацията по-ефективна и екологично чиста.

През следващите месеци предстоят редица предварителни тестове и изпитания, ще трябва да бъде подбрана и оптималната конструкция на крилата. Необходимо е и значително да се увеличи капацитетът на акумулаторния блок.

НАСА възнамерява да осъществи първия полет на Maxwell X-57 до края на 2020 година и навярно ще успее, понеже разполага със сериозни парични средства.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини