НАСА сподели снимка на страшно изглеждаща „усмивка“ на Слънцето в навечерието на Хелоуин, която може да донесе слънчеви бури.

Усмивката не е толкова дружелюбна, колкото изглежда. Тъмните петна, които съставляват фигурата, са коронални дупки, които позволяват на слънчевия вятър да излиза от Слънцето. Според прогнозите този вятър може да предизвика слънчева буря на Земята, макар че се очаква тя да бъде сравнително слаба.

Тъмните петна всъщност са по-хладни области, които изглеждат така поради технологията, използвана за заснемане на повърхността на Слънцето. Но потребителите на социалните мрежи бързо отбелязаха, че те са подходящи предвид наближаването на Хелоуин, след като НАСА сподели изображението в социалните мрежи.

Според Метeoрологичната служба на Великобритания двете коронални дупки биха могли да спомогнат за засилване на слънчевия вятър. От там предполагат, че „леко засилен или повишен вятър“ може да продължи до деня на Хелоуин.

Тази неспокойна или активна дейност на Слънцето може да доведе до малка геомагнитна буря, прогнозира Met Office.

Допълнителната активност накара и Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ да започне наблюдение за геомагнитна буря. Този период ще продължи до 2 ноември.

Слънчевите бури са основна причина за безпокойство на експертите, които се опасяват, че активността на Слънцето може да доведе до значителни проблеми на Земята. Екстремните слънчеви бури могат да извадят от строя енергийните системи, да нарушат работата на космическите кораби и навигационните системи, които разчитат на тях, и да прекъснат радиокомуникациите.

Експертите обаче прогнозираха, че предстоящата активност ще доведе само до слаба слънчева буря. При такава буря може да има слаби колебания в електропреносната мрежа, малки въздействия върху спътниците и да се наблюдават полярни сияния.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари